Sedasyon ile diş tedavisi, anestezistler tarafından hastaya intravenöz ilaçlar verilerek gerçekleştirilen kontrollü bir yarı uyku halidir. Sedasyon, diş hekimliğinde endişeli ve çok gergin hastalar, çocuklar ve zihinsel engelli yetişkinler için yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle çocuk hastalarda çok sayıda çürüğü olan hastalarda diş hekimi koltuğunda uzun işlemler çocuk hastalarda can sıkıntısı hissi yaratarak tedaviyi bırakmalarına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda çocuk hasta bilinçli durumda tedavi edilemediğinde sedasyon ile diş tedavisi gerçekleştirilmektedir.

sedasyon-ile-dis-tedavisi.jpg

Sedasyon Uygulamaları

Derinliği kontrollü bir şekilde ayarlanabilen, sedatifler kullanılarak hastanın tüm refleksleri korunan sedasyon uygulamalarına derin uyku denir.

Tüm hasta işlemleri sedasyon uygulandıktan sonra yapılır. Sedasyon, şiddetli anksiyete, fobi veya çeşitli faktörlere bağlı problemlerde tercih edilen bir uygulamadır. Uygularken kalp hızı, tansiyon, yutma, nefes alma gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Sedasyon kullanımı kesildikten sonra bir süre unutkanlık olabilir. Ayrıca ilaca ve alınan doza bağlı olarak sedatiflerin etkisi ile nabız ve tansiyonda düşme olur. Bir de derin sedasyonun, genellikle zihinsel engelli hastalarda kullanılan bir başka türü daha vardır. Bu tür fed zihinsel engellilerde ve de iletişim kuramayacak kadar yüksek korkuya sahip hastalarda uygulanır.

Derin sedasyon ile koruyucu reflekslerin kısmen kaybolması Bilincin kapanması, dolayısıyla sözlü ve fiziksel uyaranlara cevap verememesi durumudur.

Bilinçli Sedasyon Ne Anlama Gelmektedir?

Bazı çocuklar dişçiyi ziyaret ederken endişeli olabilir ve tedavi için doktorla yeterince uzun süre kalmak istemeyebilir.

Diş hekimi bu çocuklara rahatlamalarına ve/veya uykularının gelmesine yardımcı olabilecek ilaçlar verilmesini önerebilir. Buna "bilinçli sedasyon" denir. Bilinçli sedasyon kullanmak çocuğun rahatlamasına yardımcı olabilir. Ancak çocuk, seslere veya uyaranlara tepki verebilecek ve koruyucu refleksleri koruyabilecektir.

Bilinçli sedasyon, bir çocuğun çok fazla diş bakımı yapması gerektiğinde veya özel ihtiyaçları olduğunda kullanılabilir. Diş hekiminiz, çocuğunuz için en iyi bilinçli sedasyonun türünü önerebilir. Bilinçli sedasyon, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şekillerde uygulanabilir:

  • Solunum gazı
  • Şurup veya tablet şeklinde ilaç yutma.
  • İlacın enjeksiyon yoluyla alınması (enjeksiyon)
  • İlacın damar yoluyla alınması (damar içine)

Hangi Hasta Gruplarına Sedasyon Uygulanır?

Sedasyon ile diş tedavisi hangi hasta gruplarına uygulanmaktadır. Şimdi bu konuyu detaylandıralım.
Sedasyon kullanımı, bilincini kaybetmeden derin uykuda olan ve aynı anda birden fazla diş işlemi yaptırabilen hastanın diş işlemi sırasında ortaya çıkabilecek her türlü kaygıyı ortadan kaldırır.

  • Küçük yaş grubundaki çocuklar
  • Gelişimsel engelli çocuklar ve yetişkinler
  • Fobisi yüksek hastalarda
  • Şiddetli ağız içi travmalarda
  • Lokal anestezi ile tek seansta yapılamayan diş işlemlerinde

Sedasyon Uygulamalarının Avantajları

Sedasyonun yararları arasında, küçük çocukların diş fobilerini yenmelerinde etkili bir yol olmasıda vardır. Sedasyon ile diş tedavisi yararları şu şekildedir:

  • Kısa sürede birden fazla tedavi.
  • Ağrı eşiği yükseltilir ve ağrı hissi ortadan kalkar
  • Ani refleksler engellenir ve doktor için rahat bir çalışma ortamı oluşturulur
  • Çocuklarda diş kaygısı önlenir
  • Bulantısı olan hastalarda sorunsuz tedavi süresi sağlar

Sedasyonla diş tedavisi çok basit. Hastanın bilinci açık olsa bile en ufak bir ağrı hissetmediği için dişçi koltuğunda uzun süre kalabiliyor. Diş sedasyonu kullanımı ile tedaviler artık çok basit hale geldi. Diş tedavilerinde ihtiyacınız olan sedasyon kullanımı ile diş hekiminden korkmanıza da gerek kalmadı.

Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu