Kusursuz gülüş için dişlerin yalnızca düzgün ve beyaz olması yeterli değildir. Kusursuz bir gülüş, bunlar dışında diş etimizle de doğrudan ilgilidir. Diş etlerine uygulanan tedavi ve işlemlere pembe estetik denmektedir. Dişleri estetik gösteren etmenler arasında; diş etlerinin sağlık derecesi, diş etinin rengi, diş eti ve diş arasındaki mesafe yer almaktadır. Sağlıklı bir diş etinin belli başlı özellikleri mevcuttur. Bunlar; açık pembe renkte bir diş eti, diş etinin dişi mükemmel kavraması, diş eti yüzeyinin pürüzsüz olması gibi özelliklerdir. Etkileyici bir gülümseme için diş eti, dişler, çene ve dudakların bir uyum içerisinde olması gerekmektedir. Diş eti estetiği doğrultusunda problem ne ise belirlenip, ona uygun tedavi yöntemi geliştirilmelidir. Gülümseme esnasında fazla görünen diş eti sorunu varsa diş eti şekillendirme operasyonu gerçekleştirilirken bazı diş etleri için de küçültme işlemi uygulanır.
Sağlığın herşeyden önemli olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Diş eti operasyonları içinde görünüşten önce sağlıklı bir ağız her şeyin başında gelmektedir. Şişmiş, kızarmış ve kanamış olan diş etlerinin, görünüşten önce bir tedaviye ihtiyaçları vardır. İlk önce diş eti sağlığına kavuşturulur daha sonra estetik bir görünüş için tedaviye gidilir.
Ağzımızı bir bütün şeklinde düşünürsek, ağız içerisinde yer alan tüm uzuvların birbiriyle uyumu söz konusudur. Bu yüzden sağlıklı ve kusursuz bir gülüş için dişlerin temiz, düzgün ve beyaz olması kadar diş etiyle de uyumu sağlanmalıdır. Ağız sağlığı ve görsellik için uygulanan pembe estetiğin bir takım uygulama aşamaları bulunmaktadır. Bu uygulama şu şekilde gerçekleşir:
Gülümseme anında, ön iki dişin hizasından başlayıp diş etinden geçerek dudağa bağlanan bir hayali çizgi ile başlanır. Ağız içerisindeki bütün dişlerin, diş etiyle bağlantıları kontrol edilir. Eğer diş eti düzensizliği varsa dişlerin düzgünlüğü veya beyazlığına rağmen gülüşte kusurlar oluşabilmektedir. Böyle durumlarda öncelikle diş etindeki düzensizlikleri giderilmelidir. Pembe estetik işlemi ile yapılacak ufak düzenlemeler sayesinde bu sorunlardan kurtulabilirsiniz. Bazı vakalarda diş eti çekilmesi probleminden kaynaklı diş uzunluğu gözlemlenmektedir. Bunun çözümü için ise diş etine ekleme yapılmasıdır. Diş eti grefti denilen bu işlemle kök yüzeyi kapatılmaktadır. Bu kapatılmayla hem diş etiniz sağlığına kavuşur hem de görsel açıdan tamamlayıcı bir görüntü elde edersiniz.
Pembe estetik uygulanma aşamasında, uygulanacak diş etinin problemine uygun bir tedavi gerçekleştirilir. Bu tedavi çeşitleri şu şekildedir:
Rejeneratif işlem, periodontal ismi verilen diş eti iltihabı hastalığının, diş etlerine zarar vermesi sonucu hastanın vücudundaki bazı mekanizmaların uyarılmasıyla tedavi etme yöntemidir. Bu sayede yeni destek yapısı oluşturulur.
Gingivektomi, diş eti büyümesi ve yoğun cep oluşmuş bölgelerdeki fazla diş etinin alınması durumudur. İşlem sonrasında, diş etine uygun bir form oluşturulduktan sonra estetik görüntü sağlanmaktadır.
Bu işlem çok fazla görünen diş eti veya düzensiz görünümdeki diş etleri için uygulanmaktadır. Gingivoplasti işlem esnasında, hastalara lokal anestezi uygulanmaktadır. Hasta acı çekmeden hastalık tedavi edilir. Tedavi için gerekirse bazı porselenler de kullanabilmektedir.
Dişlere uzun bir görünüm vermek için kullanılan bu yöntem günümüzde lazer sistemi ile kısa sürede yapılmaktadır.
Botoks işlemi, cerrahi işlem uygulanmayan durumlarda kullanılan bir tedavi şeklidir. Bu işlemle de diş eti problemleri ortadan kaldırılabilir.