Ağız sağlığını desteklemek, diş etlerinin ve dişlerin sağlıklı olmasını sağlamak amacıyla yapılan uygulamalar koruyucu diş hekimliği alanında yapılmaktadır. Bu uygulamalar ile çürükler, diş eti enfeksiyonları, mine aşınması ve diş kaybı gibi sorunlar önlenmeye çalışılır.
Diş hekimliğindeki gelişmelerle birlikte ağız ve diş hastalıklarının önlenmesi daha kolay hale gelmiştir. Günlük düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı, koruyucu hekimliğinin ilk basamağıdır. Bunun yanı sıra dişlerin güçlü ve sağlıklı kalması için profesyonel bakım ve koruyucu diş hekimliği uygulamalarına gerek duyulur.
Koruyucu diş hekimliğinin amacı; dişleri, diş etlerini ve ağzı mümkün olduğunca sağlıklı tutmak ve diş kaybını önlemeye yardımcı olmaktır. Bunları yaparken diş hekimlerinin kullandığı farklı önleyici prosedürler vardır.
Dişlerdeki plak ve tartarları temizlemek için profesyonel diş temizliğine ihtiyaç duyulabilir. Özellikle diş eti çizgisi gibi dişleri fırçalarken ve diş ipi kullanırken ulaşmakta zorlanılan bölgeler için gereklidir. Dişlerin yılda iki kez diş hekimleri tarafından temizlenmesi diş sağlığı için önemlidir.
Florür normal şartlarda ağız içinde doğal yollarla oluşan bir mineraldir. Dişlerin daha güçlü ve çürümeye karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur. Oluşmaya başlayan çürükleri bile kendiliğinden tedavi edebilir.
Dişlerin ihtiyaç duyduğu florür yeterince salgılanamadığında diş hekimleri dişlere florür tedavisi uygulayarak diş sağlığını korumayı amaçlarlar. Hızlı ve kolay bir prosedürdür. Hem çocuklar hem de yetişkinler için önerilebilir.
Diş dolgu macunları, dişlerin çiğneme yüzeylerine uygulanan ince bir kaplamadır. Genellikle arka dişler için tercih edilir. Dolgu malzemesi diş yüzeyindeki doğal çatlaklara ve çukurlara sızar, bakteri oluşumu engelleyerek çürüğü önlemeye yardımcı olur.
Diş teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde artık diş çürüğünü erken teşhis etmek mümkün. Bunun için lazer teknolojisi kullanılmaktadır. Lazer prosedürü hızlı, kolay ve güvenlidir. Erken evresinde tespit edilen çürük tedavi edilerek hastaların dişlerini sağlıklı ve güçlü tutmaları sağlanır.
Çocuklarda süt dişlerinin çürük, travma veya erken düşmesi gibi nedenlerle erken kaybedilmesi halinde daimi dişlerin yerini korumak amacıyla kullanılan bir apareydir. Özel olarak yapılan yer tutucular, arka dişlerin öne doğru gelerek kalıcı diş için boşluğun kaybolmasını önlerler. Ayrıca bölgede herhangi bir komplikasyonun oluşmasını önlemede de etkilidirler.
Diş hekimleri çıplak gözle veya aletler yardımıyla görülemeyen diş hastalıklarını teşhis edebilmek için X ışınları ile kontroller yapmaktadır. Diş yüzeyinin altında neler olduğunu ve çene sağlığının durumunu belirlemeye yardımcı olur.
Koruyucu diş hekimliği yalnızca hekim ile yürütülebilecek bir çalışma değildir. Ağız hijyenine önem vererek dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmak için sizler de çaba sarf etmelisiniz.
Günde iki defa dişlerinizi fırçalayarak ve bir defa diş ipi kullanarak ağız ve diş sağlığınızı korumanız önemlidir. Diş fırçalama alışkanlık haline getirilmelidir. Diş ipi kullanımı dişler arasında sıkışan ve çürüğe neden olabilecek parçacıkların temizlenmesine yardımcı olur.
Her yemekten sonra ağız durulanarak diş etlerine herhangi bir yiyecek parçacığının yapışması önlenebilir. Bol su içilmeli ve gazlı içeceklerden kaçınılmalıdır. Sert yiyeceklerin tüketimi sırasında dişe zarar verecek uygulamalardan kaçınılmalıdır. Dişler için önemli olan vitamin ve mineral içeren besin tüketimi önemlidir.
Ağız yaralanmalarına neden olabilecek spor etkinlikleri yaparken ağız koruyucu kullanılabilir. Geceleri dişlerinizi sıktığınızı fark ediyorsanız diş hekiminiz ile görüşerek gece ağız koruyucusu konusunda bilgi alabilirsiniz.
Rutin diş hekimi kontrolleri her 6 ayda bir yapılmalıdır. Diş hekiminiz ağız ve diş sağlığı için uyguladığınız yöntemlerin yeterli olup olmadığını belirlemek için incelemeler yaparak ağız sağlığınız konusunda tavsiyelerde bulunacaktır.
Diş hekiminize 6 ayda bir kontrollere gidiyor olsanız da düzenli olarak kendiniz de ağız ve diş kontrolünüzü yapmalısınız. Böylece oluşabilecek bir problemi önceden fark ederek erken teşhisin avantajlarından yararlanabilirsiniz. Kontrolleriniz sırasında dişlerde çatlak, diş etlerinde şişme, dişlerde renkleşme veya ağızda iyileşmeyen yaralar oluştuğunda diş hekimi kontrolünü beklemeden hekiminize başvurmanız önemlidir.
Koruyucu diş hekimliği uygulamaları, dişlerde ve diş etlerinde oluşan rahatsızlıkların daha kötü hale gelmeden teşhis edilmesinde önemli bir tedavi basamağıdır. Ağız ve diş sağlığının korunmasında, sağlıklı ve güçlü dişlerin varlığının sürdürülmesinde rol oynar.
Koruyucu diş hekimliğinin kapsamında önerilen rutin kontroller diş sorunlarının erken yönetimini sağlar. Böylece yüksek harcamalara ihtiyaç duyulmadan daha ucuz tedavi yöntemlerine başvurulması yeterli olacaktır.
Sağlıklı bir gülüş, diş hekiminizi yılda iki defa ziyaret etmeniz için en önemli nedendir.