Diş kırılması, dişin bir parçasının ya da tamamının kırılması olarak tanımlanabilir. Bakıldığında tek bir çeşit gibi görünse de aslında birden fazla çeşidi vardır ve bu kırıkların tedavi yöntemleri de kırığın çeşidine göre farklılık göstermektedir. Diş kırıklarının çeşitlerini aşağıda sizler için detaylı olarak ele aldık;
Her diş kırığının oluşum sebebi elbette farklıdır ancak genellikle kişiler bir şey yerken kırıldığını söylerler. Bu sebep kısmen doğrudur diyebiliriz ancak altında yatan esas neden diş çürümeleridir. Dişte fark edilmeyen çürümeler ilerleyerek diş dokusunun içinde boşluklar oluşturur ve ufakta olsa bir basınç sonucunda diş kırılması meydana gelir.
Diş kırıkları tedavisinde yapılacak ilk işlem kırık dişin durumuna bakmak ve kalan diş yapısının incelenmesidir. Daha sonra radyoaktif bir inceleme daha yapılır ve daha sonra tedavi yöntemine karar verilir. Diş kırıklarında genellikle kalan diş üzerinde değerlendirmeler yapılarak doğal yapı üzerinde iyileştirmeye gidilmesi tercih edilir.
Dişin uç kısmında oluşan kırıklar genellikle eğer duruyorsa dişin kırık parçasını yapıştırma işlemi uygulanır ancak kırık parçanın bulunmadığı durumlarda estetik kompozit dolgu, zirkonyum laminate veya porselen kuron gibi işlemler uygulanır. Doğal yapıyı bozmadan tedavi edilmesi güç olan kırık çeşitlerinde ise uygulanacak tek tedavi yöntemi dişi çekmektir.