Gargara işlemi ağız bakımı ve temizliği için kullanılan yöntemlerden birisidir. Ağız içerisinde çalkalama yöntemi ile kullanılan gargaralar çeşitli bakteri ve plakların yok olmasını sağlar. Dişlerin araları, dilin üzeri, damaklar, iç taraftaki yanaklar ve diş fırçasının ulaşamadığı pek çok yerde ağız gargaralı etkili olmaktadır. Gargaralar aynı zamanda antiseptik bir yapıya sahiptir ve temizliğin yanı sıra nefes kokusuna karşı da etkilidir. Ağızda taze nefes etkisi yaratan gargaralar bu amaçla da kullanılabilir. Gargaralar diş macunu ve diş fırçası temizliğinden sonra tercih edilmelidir. Dolayısıyla öncelikli ağız bakım ürünlerinden sonra kullanılırsa bakterileri ve plakları öldürücü etkisinde artış görülür. 

Gargara Nasıl Kullanılır?

Gargaraların yapısı antiseptiktir ve alkollü veya alkolsüz çeşitleri mevcuttur. Ağız yolu ile alınır ve ağzın içerisinde bir süre tutulur. Sonrasında yutmadan ağzın her tarafına gidecek şekilde çalkalanır ve tükürülür. Gargaralar içerisinde çeşitli kimyasal ve alkol türleri bulundurduğundan kesinlikle yutulmaması gereklidir. Aksi durumda çeşitli mide ve solunum yolu rahatsızlıklarına veya zehirlenmelere yol açabilir. 30 saniye ve 1 dakika arasında yutmadan ağızda tutulan gargaralar hemen durulanmaz ve gargara uygulandıktan hemen sonra yiyecek ve içecek tüketilmesi tavsiye edilmez. Günün her saatinde kullanılabilen gargaralar içerisindeki bileşenler sayesinde temiz bir ağız ve ferah bir nefes sağlar. Kozmetik ürünler reyonunda veya eczanelerde satılırlar. Ağız bakım ve kişisel temizlik bölümlerinde yer alan gargaralar reçetesiz olarak satın almak mümkündür. 

Gargaraların Faydaları Nelerdir?

Diş fırçalama ve diş ipi gibi temel ağız bakımı ve ağız temizliği yöntemlerinden sonra gargaraların kullanımı tavsiye edilmektedir. Diş fırçasının ulaşamadığı yerlerde kalan yemek kalıntıları hem dişlerin çürümesine hem de ağız içerisinde bakteri oluşumuna sebebiyet verir. Bu nedenle gargara kullanımı yemekten sonra tavsiye edilir ve böylece yiyecek ve içeceklerin sebep olduğu kötü kokulara karşı da etki gösterir. Aynı zamanda sigara ve alkol kullanan kişilerde veya sarımsak, soğan ve sucuk gibi ağır kokuları içeren yiyeceklerin tüketilmesi durumunda gargara kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır. Ağızda oluşan bakteri ve plakları ölmesine neden olan gargaralar ile ağız hijyeni korunabilir.

Ağızda oluşan plak ve bakteriler diş eti iltihaplarına, diş minesinin güçsüzleşmesine, dişlerin çürümesine, ağız ve boğazda oluşabilecek çeşitli enfeksiyonlara, dişlerin sararmasına ve ağız kuruluğuna neden olabilir. Bu ve benzeri nedenlerden dolayı uzmanlar tarafından önerilen gargaralar ağız hijyenini koruyarak çeşitli sorunların önüne geçilmesini sağlar. Bazı gargaralar ise ağrı kesici etki gösterebilir ve çeşitli diş operasyonları sırasında kullanılması tavsiye edilir. Böylelikle operasyon öncesinde ağız hijyeni sağlanır ve tedavi sürecindeki oluşabilecek ağız kuruluğunun önüne geçilir. Gargaraların bileşenlerinden biri olan florürün ise diş minesini güçlendirici etkisi vardır. Gargara uygulaması ile çeşitli asit, bakteri, plak ve diğer mikroorganizmaların ağza verebileceği zararlara ve diş çürümesi gibi durumlara karşı etkili bir koruma sağlanır.

Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu