Dişte zaman içerisinde oluşan lekelenmelerin pek çok sebebi bulunmaktadır. Zamanla dişler deformasyona uğrayarak renkte de solmalar meydana gelebilmektedir. Diş üzerinde küçük lekelenme başlangıcının ana sebeplerinden biri ise çok fazla kafein tüketimi ve bakımın eksik yapılmasıdır. Dişlerimizin düzenli olarak fırçalanması ve ağız gargarası kullanılması gerekmektedir.
Diş lekelerine genel olarak hipokalsifikasyon adı verilmektedir. Bu hipokalsifikasyon, spiral şekiller oluşturarak diş yüzeylerinde günden güne büyümeye ve kalıcı hale gelmeye başlar. Sosyal hayatta özgüven adına en önemli noktalardan biri dişlerin estetik görünümüdür. Kişiler hem iş hayatlarında hem de sosyal hayatlarında estetik ve beyaz renkte dişlere sahip olma isteği içerisindedir.
Zamanla bakımın düzensiz yapılması, çok sık kahve ve çay tüketilmesi dişlerde lekelenmelere neden olabilmektedir. Deformasyona uğrayan dişler için farklı tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Lekelenmeler diş arkasından ya da dişlerin aralarından başlayarak git gide tüm diş yüzeylerini kaplamaktadır. Tedavi edilmediği takdirde artarak çoğalmaktadır.
Dişlerde oluşan beyaz lekelenmeler dişin kendi tonundan daha açık bir tonda ve farklı şekillerde oluşmaktadır. Bu lekelerden rahatsız olan kişiler için tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. Beyaz lekenin oluşumundaki sebepler incelenerek ona uygun bir plan çıkarılmaktadır.
Beyaz lekeler çoğunlukla genetik olarak kişiden kişiye geçebilmektedir. Aynı zamanda kalsiyum alımı az olan bireylerde daha yoğun şekilde fark edilir. Dişlerin mineral bakımından eksik kalması ve yıpranmasına bağlı olarak dişin hem ön hem de arka taraflarında beyaz renkte lekelenmeler meydana gelmektedir.
Dişte beyaz lekelerin oluşmasının farklı nedenleri olduğu gibi farklı tedavi aşamaları da bulunmaktadır. Genellikle çok önemli olmayan ve kişiyi sağlık açısından etkilemeyen durum olarak nitelendirilmektedir. Fakat dişinde herhangi bir renk farklılığı durumunu istemeyen kişiler için beyaz leke tedavilerinden biri medikal tedavidir.
Bu şekilde dişlerin tüm yüzeylerine beyazlatma işlemleri yapılmaktadır. Lekenin oluştuğu beyaz renk tonuna uygun şekilde tüm dişlere beyazlatma işlemi uygulanır. Böylelikle leke ortadan kalkar ve kişiler estetik bir diş görünümüne sahip olur.
Dişte beyaz ve kahve tonlarında lekeler meydana gelmektedir. Bu beyaz lekeler genetik ya da mineral eksikliğinden kaynaklansa da kahve tonlu lekeler kafein tüketimine bağlı oluşmaktadır. Bu lekelerin önüne geçmek isteyen kişiler ağız ve diş bakımına özen göstermeli ve diş fırçalama tekniklerini doğru bir şekilde uygulamalıdır.
Aynı zamanda dişlere estetik görünüm kazandıracak beyazlatma işlemleri de yapılabilir. Kahve tonlu lekelenmeler için törpüleme işlemleri ve ardından yeni bir diş dolgusu hazırlanmaktadır. Tüm dişler aynı renk eşitliğine sahip olarak estetik görünüm oluşturmaktadır.
Lekeli görünümden arındırılmış dişler için sonrasında bakıma da özen göstermek gerekmektedir. Dişlerin uygun bir fırça ve diş macunu ile günde 2 kere fırçalanması gerekmektedir. Üstelik dişin tüm alanlarına etki eden ağız gargaraları da mutlaka gün içerisinde kullanılmalıdır. Diş yüzeyinde leke yapacak besin ya da içeceklerden uzak durulmalı, ardından temizliğine dikkat edilmelidir.
Beyaz diş lekelerini engellemek için vitamin alımına özen gösterilmesi beklenmektedir. Özellikle kişilerin mineral ve kalsiyum içeren besinlerden faydalanması her anlamda avantaj getirmektedir. Ağız ve diş için sağlıklı vitaminlerin başında yer alan bu iki vitamin sayesinde dişler çok daha sağlam ve lekesiz bir görünüm kazanmaktadır. Üstelik diş kırılmaları ve lekelenmeleri de ortadan kalkar.