Diş hekimi korkusu veya diş fobisi dünya çapında yaygındır. Şiddetli diş ağrısına rağmen insanları diş hekimine gitmekten alıkoyan aynı korku, diş hekimine gitmelerini de engeller. Ancak dişlerinizi sağlıklı tutmak için altı ayda bir düzenli diş muayenesi yaptırmanız gerekir. Yani diş fobisi olarak da bilinen bu durum ne yazık ki insanların ağız ve diş sağlığını riske attığı anlamına geliyor.
Elbette diş hekimi korkusu hafife alınmamalıdır. Bu korku bazı insanlarda hafifken bazılarında daha şiddetli olabilir. Korkunuzu yenmek için önce sizi neyin korkuttuğunu tam olarak belirlemelisiniz.
Çünkü hasta kaygısına neden olan faktörler farklı olabilir. Bazı hastalar diş hekimliğinde kullanılan muayene masalarından korkarken, diğerleri akustik olarak çalışan tıbbi cihazlardan korkar.
Aynı zamanda kanama, tedavi sırasında diş hekiminin elinin kayması, tedavi sırasında ve sonrasında şiddetli ağrı oluşma riski vardır. Bu faktörü belirlemek ve bu bilgiyi diş hekiminizle paylaşmak, bu korkunun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Diş bakımına ara vermek çok ciddi sorunlara ve şiddetli ağrılara neden olabilir. Dolayısıyla bu korkuyla yaşamak yerine ondan kurtulmanın yollarını aramak çok daha mantıklı bir karardır.
Diş hekimi fobisi üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların sonuçlarına bakıldığında, söz konusu korkunun altında yatan iki farklı faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden biri ve en yaygın olanı, önceki olayların travmatik etkisidir. Örneğin diş veya diş eti tedavisi sırasında aşırı ağrı veya aşırı kanama travmatik etki yapıp o kaygıya neden olabilir.
Toplumda diş bakımı hakkında çocuklara anlatılan kötü ya da gerçek dışı hikayeler de travmatik sonuçlara yol açabilir. Bu çocuklar büyüdüklerinde dişçiye gitmek istemiyorlar. Ağız ve diş sağlığı bu nedenle ciddi şekilde etkilenebilir. Çocuklara anlatılan olumsuz hikayeler bir bakıma travmatik etkilerin de önünü açmaktadır. Araştırmada tespit edilen ikinci bir faktör ise diş hekimlerinin ilgisizliğidir.
Hastaya karşı ilgisizlik ve soğukluk zamanla fobi benzeri bir korkuya dönüşebilir. Hastanın basit bir korkusu olsa bile bu korkunun fobiye yol açabileceğini söyleyebiliriz. Yapılan araştırmalar dental anksiyetenin iki farklı nedenle ortaya çıktığını göstermiştir. Bunlardan ilki hastanın daha önce yaşadığı travmatik olaydır.
Bazı insanlar, hastanın diş veya diş eti hastalığından kaynaklanan şiddetli ağrıları gibi durumlardan dolayı dişçiye gitmekten korkar. Çünkü doğru olmasa da diş hekimine gitmenin ağrıyı arttırdığına inanılmaktadır. Çevresindekilerin söyledikleri kişide böyle bir korku uyandırabilir. Özellikle çocukken anlatılan hikayeler, hiç diş hekimine gitmemiş kişilerde travmatik etki yaratarak bu tür fobilere zemin hazırlayabilir.
Yetişkinlerin çocuklarda diş hekimi korkusu, diş hekimi ziyaretleri ve çocuklara ceza unsuru olarak muamele edilmesi gibi faktörlerin fobik düzeyde korkuyu tetiklediğini tespit ettik. İkinci faktör ise diş hekiminin kayıtsız tutumudur. Bu ilgisizliğin hastalar arasında güvensizlik yarattığı söylenebilir. Diş hekiminin hastaya karşı soğuk tavrı diş fobisine neden olabilir veya önceden var olan korku korkuya dönüşebilir.
Ayrıca düzenli diş kontrolleri yaptıran hastaların diş hekimi korkusunu daha kolay atlattıkları gözlemlenmiştir. Bu nedenle, sorunun korkusunu “kader” olarak düşünmek yerine, bu korkuyu yönetmeli ve diş muayenesini asla geciktirmemeliyiz. Ağrılı çocukluk diş hekimliği işlemleri artık geçmişte kaldı. Tedavi edilen bölge uyuşuk olduğu için tedavi.
Bu sayede hasta ağrı, sızı veya kramp hissetmeden tedavi tamamlanır ve tedavi sonrası ağrı endişesine gerek kalmaz. Diş hekiminiz tarafından reçete edilen ağrı kesiciler, yaşayabileceğiniz herhangi bir ağrıyı kontrol etmenize yardımcı olabilir.
Diş fobisi en yaygın tanımıyla diş hekiminden korkma durumudur. Bu korku her yaşta görülebilir. Ancak dişçiye gitme korkusunu diş fobisi ile karıştırmayın. Dişçiye gitme düşüncesi beni endişelendiriyor. Ancak bu korku karar vermenizi etkiliyorsa, diş fobisinden muzdarip olmanız çok olasıdır.
Ağız ve diş sağlığınızı korumak ve olası hastalıkları erken teşhis etmek için düzenli olarak diş kontrollerinizi yaptırmalısınız. Ancak diş fobisi olan hastalar ağız ve diş sağlığını göz ardı etmese de bu durum kontrolden çıkmış durumda. Bu durum olası sorunların daha da gelişmesine yol açmakta ve tabi ki tedavi süreci daha zor ve uzun olabilmektedir. Bu fobinin diş sağlığını olumsuz etkilediği unutulmamalıdır.