Ortodontik tedaviler, çeşitleri diş telleri sayesinde çok farklı seçenek sunar. Fakat diş tellerini arasında seçim yapmayı doktor ve hasta beraber ortak karar almasıyla gerçekleşir.
Doktor hastaya en uygun olan hastanın kendisi için en iyi uyum gösterecek olan diş teli tercih etmesini yönlendirirken hastanın da tercihi göz önünde bulundurulur. Diş telleri takılınca telin sayesinde dişler istenilen dizilime kavuşmuş ve istenilen görüntü elde edilmiş olur.
Özellikle diş teli tedavisinde erken yaşlarda başlamak daha iyi sonuç vermekte ve daha hızlı kolay sonuca ulaşırken, ileriki yaşlarda hastanın doktora başvurmasında karşılaşılacak çene ve diş problemlerinin de önüne geçmeyi gerektiren durumlar olabilir. Her diş telinin ayrı ayrı özellikleri vardır.
Hepsinin de diş teli yapısı ve malzemesine göre farklı yönlerde avantajları bulunmaktadır. Diş teli seçiminde en önemli detay hastanın yaşıdır ve tedavi genellikle çocuk zamanlarda olması hem hasta açısından hem de işlemin daha rahat ve kolay olması konusunda diş hekimleri bu tedaviye erken yapılmasını daha iyi olacağını belirtirler.
Diş teli tedavisinde başka bir deyimle ortodontik tedavide en çok kullanılan ve hastalar açısından en çok tercih edilen metal tellerdir. Diğer tellere göre daha uzun yıllar kullanıma devam eden metal teller geri kalan tüm çeşitlerine göre daha dayanıklıdır ve oldukça uzun yıllar kullanım sağlar. Özellikle çocukların diş teli tedavisinde kullanımı tercih edilir.
Dişlerin dış tarafına yerleştirildiği ve metal oldukları için görüntü olarak en belirgin olan tellerdir. Fakat en hızlı sonuç metal teller sayesinde elde edilmektedir. Teller arasında birbinirini tutmak için kullanılan lastikler renkli veya şeffaf seçilebilir. Her diş teli kontrollerinde lastiklerin değişimi gerçekleşir.
Porselen diş teli metal braketler göre görüntüde daha az göründüğü için, estetik diş tedavisinde son zamanlarda en çok tercih edilen tellerdir. Estetik yönden endişe duyan hastalar en çok tercihi porselen diş telinden yana kullanır.
Yalnız dikkat edilmesi gereken bir durum var porselen diş telleri çok hassas oldukları için ekstra bir bakım yapmak gerekir. Metal diş tellerine göre kırılgan yapısı vardır porselen diş telini genelde yetişkin hastalara uygulanır.
Lingual braketler genellikle yetişkin hastalar tarafından sıklıkla tercih edilir. Bunun en büyük nedeni ise diş teli dışarıdan bakıldığında görünmezler.
Lingual braketler diş yüzeyine değil, iç kısmına yapıştırıldığı için görülmezler ve bu özellikleriyle görünmez diş teli olarak biliniyor. Yetişkinler de görünmez olduğu için bu teli genellikle isterler.
Şeffaf plaklar hemen hemen hiç görünmez, hastaya zahmetsiz ve estetik bir tedavi olanağı sunar. Kolayca takılır ve çıkarılır. Plakların temizliği de oldukça kolaydır. Doktorların hastaya seri halde verdikleri şeffaf plaklar, iki haftada bir hasta tarafından değişimi yapılır ve bu sayede dişlerin yavaş yavaş hareket ettirilmesi sağlanarak istenilen dizilime kavuşturulmuş olur. Tedavi sırasında kullanılacak diş telleri, hastanın dişlerindeki probleme bağlı yol alır.
Sorunun boyutu ve hastanın ağız ve diş yapısı göz önünde bulundurarak hekim tarafından özel belirlenir. Hızlı sonuç almayı tercih eden hastalar ve fiyat olarak uygun isteyen metal diş teli tercih ederler. Lingual diş telleri ise tedaviyi üç veya dört ay uzatmasına rağmen, estetik açıdan rahat kullanımı sebebiyle çok tercih edilen yöntemlerdendir. Modern diş telleri oldukça pahalı olmasına rağmen kolay uygulanabilmesi ve estetik açıdan sunduğu avantajlar sayesinde günümüzde sıklıkla hastalar tarafından tercih ediliyor.