Diş teli, dişlerinde çarpıklık ya da ayrıklık problemi bulunan kimselerin dişlerini bir arada ve düzenli tutmak için uygulanan ve çok sık kullanılan bir ortodontik işlemdir. Diş üzerine devamlı olarak yapılacak olan baskı sonucu, dişlerin zaman içerisinde düzene girmesini sağlar.
Diş teli taktırmak isteyen kişiler, ilk başta diş doktoru ile konuşarak bu durumun uygun olup olmadığı belirlenir. Uygun olduğu taktirde bir ortodondist ile temasa geçilir. Burada yapılacak olan muayene ile nasıl bir yol izleneceği hakkında bir bilgi sahibi olunur. Bu işlemde kişilerin dişlerinin fotoğrafları ve dişlerin alçı modelini meydana getirmek için bir diş kalıbı çıkarılır. Bu uygulamalardan sonra ortodondist yapılan bu tetkikler dahilinde bir plan uygular.
Diş teli uygulamasında ortodondist, dişlerin iyi şekilde hijyenini sağlayıp, sonrasında kurumasını bekler. Sonrasında ise braketleri uygulamak için diş üzerine oldukça yapışkan olan bir madde sürülür. Yerine uygulandıklarında, ark telini braketlere uygulayacak ve kımıldamaması için elastik uygulanacaktır. Bu yapılan işlemler ortalama 1 ya da 2 saat içerisinde yapılır.
Bu uygulama esnasında hastalar ağrı hissetmezler ancak işlem tamamlandıktan 1 ya da 2 sat sonra hafif bir ağrının görülmesi olabilir. Diş teli takıldıktan sonra ilk zamanlar dil ve yanaklar diş tellerine sürtünme etkisi gösterek, buralarda hafif bir tahrişe sebep olabilir. Yaklaşık 7 ya da 8 gün sonra bu durum ortadan kalkacaktır.
Diş teli takılma işlemi tamamlandıktan sonra, en etkili sonucu almak için dişlere doğru ve düzenli bakım yapılması gerekir. Her gün mutlaka düzenli fırçalanması gereken dişler, ayrıca diş ipi de kullanılarak temizliği yapılmalıdır. Fırçalama esnasında dişlerin çok iyi temizlendiğinden emin olunmalıdır. Diş tellerinin ve ortodontik tellerin çevresinde erişilmesi güç yerlerin çok iyi temizlenmesi gerekir. Buraların temizliği yapılırken, bu işlem için ufak bir diş arası hijyenini sağlama gereci olan arayüz fırçası kullanılması doğru olacaktır.
Fırçalama işlemleri, diş teli varken daha güç olacağı için, braketlerin çevresini bütünüyle temizlemek ve diş eti sınırındaki plağı çıkarmak için en az 2 dakika iyi şekilde fırçalanmalıdır. Diş bakımını sağlamak için kullanılan diş ipi ise mumlu olanı tercih edilmelidir. Böylelikle ipin tellere sıkışması önlenecektir. Diş ipi ile temizlik yapmak için bir miktar diş ipini, diş tellerinin alt kısmından ve iki birleşik diş arasından geçirerek yapılır. İleri geri hareketlerle bütün alana bu işlem uygulanır.
Bunun yanı sıra yenilen gıdalara da çok dikkat etmek gerekir. Yapışkanlı ve sert gıdalardan diş tellerine herhangi bir zarar gelmemesi için uzak durulması gerekir. Ayrıca diş tellerinin ayarlamaları yapılması için düzenli şekilde ortodondist ile görüşme halinde olunmalıdır.