Diş taşı ağız sağlığını tehdit eden, önlenmediği sürece ciddi diş problemlerinin ortaya çıkmasına neden olan bir bakteri tabakasıdır. Dişlerin temizlenmemesi, gerekli bakımın yapılmaması diş taşı oluşumunun en büyük etkenidir. Diş taşı halk arasında tartar olarak bilinir. Diş taşı, diş yüzeyinde oluşan bakterilerin bir tabaka haline gelmesi ve sertleşmesi şeklinde tanımlanır. Diş taşı hem görüntü hem de ağız sağlığı açısından oldukça büyük bir sorundur. Ağzınızda diş taşı oluşumunu engellemek istiyorsanız dişlerinizi günde en az iki kere fırçalamalısınız ve diş ipi kullanarak fırçanın ulaşamadığı yerleri de temizlemelisiniz. Ağız bakımınızı düzenli olarak yaptığınızda diş taşı sorununu yaşama riskiniz son derece düşük olacaktır.
Tartar, dişin üzerinde ya da diş etinde kendini gösterir. Dişlerinize bakarak tartar oluşup oluşmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Tartar diş yüzeyinde hafif sarımsı bir renkte ve tabaka şeklinde kendini gösterir. Dişlerinizde ciddi derecede tartar varsa diş hekimine görünerek derin bir ağız temizliği yaptırmalısınız. Diş hekimi ağzınızı detaylı bir şekilde temizleyerek diş taşının ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır. Diş hekimine gidip ağzınıza derin temizlik yaptırdıktan sonra yeniden aynı sorunu yaşamamak için düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız ve diş ipi kullanmanız gerekir. Ağız bakımınızı bir şekilde yaptığınız sürece diş yüzeyinizde tartar oluşmasını engelleyebilirsiniz.
Diş yüzeyinde oluşan tartar, diş hekimi tarafından derin bir şekilde temizlenmediği sürece ciddi diş eti hastalıkları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Tartar temizlenmediğinde diş eti çekilmesi gibi sorunların yaşanması çok muhtemeldir. Bu sorunları yaşamamak için ağız bakımınızı aksatmamanız gerektiğini unutmayın. Sizler ağız bakımınızı yeterli bir şekilde yaparak diş taşı oluşumunu engelleyebilirsiniz. Fakat oluşan diş taşını kendi kendinize ortadan kaldırmanız pek mümkün değildir. Diş taşı, diş yüzeyine yapışmış çok sert bir tabaka şeklinde olduğu için mutlaka diş hekiminin müdahalesi gerekir. Diş taşı sorunu yaşıyorsanız zaman kaybetmeden diş hekimine görünmeniz daha doğru olacaktır.
Diş taşı oluşumunu engellemek istiyorsanız ağız bakımınızı düzenli bir şekilde yapmalısınız. Ağız hijyenini sağladığınız takdirde diş taşı oluşumu sorununu yaşama riskiniz minimum düzeye inecektir. Ağız hijyeninizi sağlamak için sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere dişlerinizi fırçalamanız gerekir. Dişlerinizi fırçalarken dikkatli olmalısınız ve iki dakikadan uzun süre fırçalamamaya özen göstermelisiniz. Dişleri çok fırçalamak çok temiz olacağı düşüncesini beraberinde getirse de bu düşünce tamamen yanlıştır. Dişleri çok fazla fırçalamak da diş hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Diş fırçası seçiminde de dikkatli olmanız gerekir. Çok sert diş fırçalarını kullanıp bastırarak fırçalarsanız diş etlerinize zarar verebilirsiniz. Dişlerinizi daha yumuşak fırçalarla özenli bir şekilde fırçalamanız gerekir. Diş macunu seçiminde de diş yapınızı dikkate almanız tavsiye edilir. Diş yapınıza, hassasiyetinize uygun diş macunu kullanarak diş taşı oluşumunu daha kolay bir şekilde engelleyebilirsiniz. Beyazlatıcı özelliği olan diş macunlarından uzak durmanız gerekir. Diş macununun ne kadar çok özelliği olursa o kadar çok diş mineniz zarar görecektir. Dolayısıyla daha az özelliği olan diş macunlarını kullanabilirsiniz.
Kendinize uygun diş macununu ve diş fırçasını seçerken diş hekiminize danışmanız oldukça önemlidir. Diş hekiminizin uygun gördüğü doğrultuda diş macunu ve diş fırçası seçebilirsiniz. Dişinizi düzenli bir şekilde fırçaladıktan sonra diş ipi kullanmayı da aksatmamanız gerekir. Ağız bakım suları ile de ağız hijyeninizi sağlayabilirsiniz. Ağız bakım suyu almadan önce özelliklerine dikkat etmelisiniz. Diş taşı oluşumunu en üst düzeyde engelleyen ağız bakım sularını kullanabilirsiniz. Modern klinik olarak diş taşı oluşumunda uzman hekimlerimizden destek alabilirsiniz. Uzman hekimlerimiz diş taşı temizliğinizi sağlayarak diş hastalıklarından korunmanızı sağlayacaktır. Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.