Diş hekimi fobisi (dentofobi), her insanda rastlanabilen ortak bir fobi olmaktadır. Psikolojik olarak konuşursak, hastalar, genel diş hekimliği dişçi ofisinde oturmaktan veya diş muayenesi yaptırmaktan korkar. Diş fobisi hafif veya şiddetli olabilir ve sonunda korkunç sonuçlara yol açabilir. Basit diş muayenelerinden kaçınmak sorun olabilir, bu da kişinin tüm diş bakımı uygulamalarından korkmasına neden olabilir. Kaygı, bireyin kendi sağlığı için verdiği kararı etkileyecek düzeye yükseldiğinde diş fobisi gelişebilir. Bu korkuyu tetikleyebilecek birkaç faktör vardır ve kişi bu korkulardan bir veya birkaçını aynı anda yaşayabilir. Bu stres faktörlerinin çoğu dişçi muayenehanesinde bulunabilir. Bunlar dişçi muayenehanesinde görülen diş malzemeleri, dişçilik aletleri ve makinelerinin kokusu olabilir. Hastalar bu duyusal tepkileri önceki dental deneyimlerle ilişkilendirebilir. Özellikle bu deneyimler olumsuz ise ve daha önce hastaların yaşamlarında büyük bir etkisi olduysa, olumsuz etkileri daha da büyük olacaktır.
Sizdeki diş hekimi fobisi şiddetli ve kısıtlıysa, diş tedavisine başlamadan önce eğitimli bir psikolog uzmanına danışılması en iyisidir. Belirli terapi, ilaçlar ve hipnoz teknikleri korkunuzun yönetilmesine yardımcı olabilir. Diş fobiniz yönetilebilir bir düzeye ulaştıysa dişçiye gidebilirsiniz. Ancak doğru diş hekimini seçmek de çok önemlidir. Modern diş hekimliği geçmişten çok farklıdır. Tüm diş hekimleri fobisi olan hastalara yardımcı olmak için farklı yöntem ve teknikler kullanır. Bu işlemlere doktorunuzla başlayın, sizi anlayacak ve sizi daha rahat ettirmek için birlikte çalışacaklardır. Korkuyu azaltmak için gevşeme teknikleri de kullanılabilir. Nefes egzersizleri, kas gevşetme ve rehberli görüntüler hastaların dişçi koltuğunda rahatlamasına yardımcı olabilir.
Sistemleri duyarsızlaştırma, psikolog tarafından, hastalarının kaygı ve fobilerini azaltmak için tercih ettiği bir tekniktir. Bu yöntem sayesinde dentofobi gibi arahtsızlıkları olan hasta, korkusuyla yardım almadan savaşabilecek duruma gelene kadar yavaş yavaş korkusunun nesnesine maruz bırakılır. İlaç rahatlaması hafif yatıştırıcılardan genel anesteziye kadar değişebilir. Bazı durumlarda Valium veya Xanax gibi kaygı giderici ilaçlar ameliyattan önce kullanılabilir (Bu ilaçlar ancak reçete ile kullanılabilir). Bu yöntemler kullanılarak hastalar diş hekimi endişesi duymadan diş bakımı alabilirler. Ayrıca hastayı duyarlı, uyanık ve diş hekimi ile iletişim kurabilir hale getirir. Bu yöntemlerde kliniklerde en çok başvurulan bir diğer uygulama ise bilinçli sedasyonla hastaların diş işlemlerinin uygulanacağı sırada bilinçlerinin kapanması fakat tepkilerinin aynı şekilde normal devam etmesiyle tedavi süreci uygulanabilmesidir. Bilinçli sedasyon uzman bir kişi yada kişiler tarafından uygulandığında hastanın diş tedavi süreci hiç hatırlamadığı ve konforlu bir an olarak geçebilir. Fakat yine de buna uygun olup olmadığınız konusunda doktorunuz karar verecektir. Hastanın dentofobi ragatsızlığında kendi kendini yatıştırabileceği yöntemler de bulunmaktadır. Muayene esnasında rahat hissedebileceği, güvendiği bir diş hekimi bulmak için araştırmalar yapmak, psikolojik olarak hastanın kaygısını azaltacaktır.