Diş hassasiyeti genellikle sıcak, soğuk, tatlı veya asidik bir şey yerken veya içerken kısa ve uzun süreli diş ağrılarıyla karşılaşılması olarak tanımlanır.   

Diş hassasiyetinin en yaygın nedeni açığa çıkan dentindir. Dentin, dişlerinizin sert mine tabakasıyla kaplı iç maddesidir. Bu iç madde, dişlerinizin içindeki sinirlere bağlanan küçük tüneller barındırır.

Mine aşındığında dentin açığa çıkar ve genellikle diş eti çizgisine yakın yerlerde oluşur. Dolayısıyla küçük kanalların sıcaklığa ve siniri uyaran yiyeceklere maruz kalmasına ve sonuç olarak ağrıya neden olur.  

Diş Hassasiyetine Ne Sebep Olur?

Dişleri Agresif Bir Şekilde Fırçalamak

Her yemekten sonra dişlerin fırçalanması ve fırçalamanın doğru şekilde yapılması gerekir. Çok fazla kuvvet uygulanırsa veya diş fırçanızın kılları çok sertse dişlerinizdeki koruyucu mine tabakası aşınabilir. Agresif fırçalama da diş eti çekilmesine katkıda bulunabilir. Bu durum, sonunda dentin açığa çıkmasına ve diş sinirlerinin sıcaklık ve basınçtaki değişikliklere daha fazla maruz kalmasına yol açar. 

Asitli Yiyecek Ve İçeceklerin Aşırı Tüketimi

Asidik içeriği yüksek bir dizi yiyecek ve içecek vardır. Bunlardan bazıları domates ürünleri, turunçgiller, turşular, spor içecekleri, gazlı içecekler ve çaydır. Bu tür yiyecek ve içecekler, minenin aşınmasına ve dentinin açığa çıkmasına katkıda bulunabilir. Bu da daha fazla diş hassasiyetine yol açar. Bildiğimiz gibi gazlı içecekler genel olarak sağlıksızdır ve mümkün olduğunca menülerden çıkarılmalıdır.

Diş Sıkma ve Gıcırdatma

Diş minesinin insan vücudundaki en sert madde olduğu doğru olsa da, kusursuz olmadığını unutmayın. Dişlerinizi gıcırdatmak veya sıkmak hemen etki göstermez, ancak zamanla diş minesinin aşınmasına neden olur. Bu da diş hassasiyetine yol açan iç dentini açığa çıkarır. Bu alışkanlığı edinen herkes diş hekimine başvurmalıdır. Dişleri bu durumdan korumak için genellikle splint önerilir. 

Aşırı Diş Macunu veya Gargara Kullanımı

Farkına varamayacağınız durumlardan birisi, diş macununun ve gargaranın aşırı kullanımının diş sağlığına verdiği zararlardır. Diş beyazlatıcılar, beyazlatıcı diş macunları, gargaralar gibi piyasadaki birçok ürün peroksit bazlı solüsyonlar, asitler, alkol ve lekeleri çıkaran diğer kimyasalları içerir.

Bu leke çıkarıcı kimyasallar dişlerdeki mine tabakasını kaldırarak dentin tabakasını ve sinirleri tekrar açığa çıkarır. Bu tür ürünler ayrıca dentin tabakasına zarar vererek önceden var olan diş hassasiyetini daha da artırır. Hangi ağız bakım ürünlerini kullanmanız gerektiği konusunda şüpheye düştüğünüzde diş hekiminize danışmanız en iyisidir. 

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti tabakası dişlerden uzaklaşmaya başladığında diş eti iltihabı veya diş eti hastalığı oluşabilir. Bu durumların her ikisi de hassas diş köklerinin zarar görebileceği anlamına gelir. Diş kökleri, dişlerin içindeki sinir merkezlerine sıcaklık ve basınç taşır. Diş eti iltihabı ve hastalığından muzdarip kişilerin diş hassasiyeti yaşaması olağan bir gelişmedir. Düzenli diş hekimi kontrolleri ile bu durum ilerlemeden tedavi edilebilir. 

Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu