Erken evre bir diş eti hastalığı olan diş eti iltihabı, bakteri ve plak oluşumu sonucunda diş etlerinde tahriş, kızarıklık ve şişlikle ortaya çıkan diş etlerinin iltihaplanmasıdır. En çok görülen periodontal yani diş eti iltihapları arasında gingivitis ve periodontitis yer alır. 

dis-eti-iltihabi-nasil-tedavi-edilir.jpg

Diş eti iltihaplanmaları her yaş grubunda görülebilir ve çoğunlukla ağrısız ilerlediği için hastalar tarafından hemen fark edilemeyebilir. Genellikle yavaş ilerleyen ve bir diş hekimine gidildiğinde anlaşılan bir hastalıktır.

Periodontitis kendi içinde kronik ve agresif olarak 2 tipe ayrılmaktadır. 

Kronik periodontitisin başlangıç ve orta seviyelerinin tedavisi daha kolaydır. 

İlerlemiş kronik periodontitis ve agresif periodontitis daha ağır seyreder, tedavi edilmeyen ileri tablolarda diş eti çekilmelerine ve diş kayıplarına neden olabilir.

Diş Eti İltihabı Belirtileri

Diş eti iltihabının en karakteristik belirtisi diş eti kanamalarıdır.Mümkün olduğunca çabuk tedavi edilebilmesi için diş eti iltihabının belirtilerini tanımak önemlidir. Diş eti iltihabının en yaygın belirtileri şunlardır:

Diş eti iltihabı, diş etlerinin enfekte olması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Diş eti iltihabı, diş etlerinde kızarıklık, şişlik, hassasiyet ve kanama gibi belirtilerle karakterizedir.

Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?

  • Kızarıklık: Diş etleri normal renginden daha kırmızı veya mor görünebilir.
  • Şişlik: Diş etleri şişebilir ve normalden daha iri görünebilir.
  • Hassasiyet: Diş etleri hassas olabilir, özellikle diş fırçalama veya dokunma durumunda ağrı verebilir.
  • Kanama: Diş etleri kolayca kanayabilir, özellikle diş fırçalama veya diş ipi kullanma sırasında.
  • Diş eti çekilmesi: Diş etleri geri çekilebilir, bu da dişlerin daha uzun görünmesine neden olabilir.
  • Kötü nefes: Diş eti iltihabı, kötü nefese neden olabilir.
  • Diş eti cebi oluşumu: Diş eti iltihabı ilerledikçe, diş eti ve diş arasında derinleşen diş eti cepleri oluşabilir.
  • Diş sallanması: İlerlemiş durumlarda, diş eti iltihabı dişlerin sallanmasına neden olabilir.

Bu belirtiler genellikle diş eti iltihabının hafif veya orta şiddetli formlarında görülür. Eğer belirtiler şiddetliyse veya uzun süredir devam ediyorsa Modern Klinik ile iletişime geçiniz.

Diş Eti İltihabının Sebepleri

Diş eti iltihabının birçok nedeni vardır: 

  • Çoğu diş eti iltihabı, hem dişlerin üzerinde hem de diş etlerinin altında plak ve diş taşı birikmesinin sonucudur. Anaerobik bakteriler (büyümek için oksijene ihtiyaç duymayan) plak ve diş taşındaki glikozu çoğalmak için kullanır. Diş taşının altında bakteriler çoğalır, periodontal dokuya saldırır ve iltihaplanmaya neden olur.
  • Daha nadir olarak, bazı diş eti iltihabı türleri aşırı plak ve/veya diş taşı ile ilgili değildir. Genetik hastalık, viral enfeksiyon, enflamatuar veya otoimmün hastalık, reaktif süreçler, neoplazmlar, endokrin, beslenme veya metabolik hastalıklar, travmatik yaralanmalar veya dişeti pigmentasyonlarından kaynaklanırlar. Diş eti iltihabının nedenini belirlemek için diş hekiminize görünmek, ağız hijyeninin neden olmadığı bazı durumların teşhis edilmesine yardımcı olabilir.

Diş eti iltihabının belirtilerini tanımak ve mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek çok önemlidir. Aslında, diş eti iltihabının tedavi edilmesi periodontitise dönüşmesini önler. Diş eti iltihabı hiçbir iz bırakmadan tedavi edilebilir. Öte yandan periodontitis geri dönüşü olmayan etkiler bırakır ve bu da gülümsemenin güzelliğini değiştirebilir. Bu nedenle diş taşlarının temizlenmesi için yılda en az iki kez diş hekiminize başvurmanız gerekir. Ancak her şeyden önce dişlerinizi etkili bir şekilde fırçalamanız ve ağzınızın her köşesindeki plakları temizlemeniz önemlidir. Bu şekilde dişlerinizi mümkün olduğunca uzun süre sağlıklı ve güzel tutabilirsiniz.

Diş Eti İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti iltihabında erken teşhis tedavi başarısını önemli ölçüde arttırmaktadır. Bu sayede daha ciddi diş eti hastalıklarının oluşumu ve diş kaybı önlenebilmektedir. Ancak tedavinin başarı ile sonuçlanması iyi bir ağız bakım rutini ile mümkündür. Dolayısıyla bu süreçte ağız hijyenine daha fazla önem verilmelidir.

Profesyonel diş eti bakımı, hastalığın tedavisinin temel taşını oluşturur. Fiziki muayenenin haricinde diş hekimleri tarafından daha önceden geçirilen diş operasyonları, tıbbi geçmiş ve semptomlar değerlendirilir. Muayene esnasında diş ve diş etleri, ağız ve dil kontrol edilir. Dişler arasında bulunan oyuklar ve diş cepleri incelenir. Derin ceplerin görülmesi durumunda kemik yapısının ve sağlığının gözden geçirilebilmesi için röntgen çekilmesi ve elde edilen görüntülerin değerlendirilmesi gerekebilir. Yapılan muayeneler sonucunda diş eti iltihabına neden olabilecek herhangi bir somut neden tespit edilemeyebilir. Nedeni belirlenemeyen bu olgularda daha detaylı tıbbi tetkikler gerekebilir. Dolayısıyla gerekli ise profesyonel diş ve diş taşı temizliği yapılması gerekir. Bu sayede dişlerdeki tüm plaklar, tartarlar ve diğer bakteriye neden olan faktörler ortadan kaldırılır.

Ardından gerekli ise diş restorasyonları uygulanır. Ağız ve diş yapısı ile uyumlu olmayan protezler, dişlerde mevcut olan yapısal bozukluklar ve diş temizliğine engel olan diğer sorunlar bu şekilde ortadan kaldırılabilmektedir.

Profesyonel temizlik ve bakımın ardından kişilere hekimler tarafından evde uygulamaları gereken tedavi planı anlatılır. Modern Klinik profesyonel ekibi ile sağlıklı dişlere sahip olmanız için gereken kaliteli hizmet vermektedir.

Diş Eti İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı, diş kaybına yol açabilen ve ciddi bir durum olan periodontitise yani diş eti çekilmesine sebep olabilir. Diş eti çekilmesi (periodontitis), dişin ağızla bağlantısını sağlayan yumuşak dokuları ve kemiği tahrip eden son derece önemli bir diş eti hastalığıdır. Diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde tekrarlayabilir. Bazı araştırmalar, diş eti çekilmesinden sorumlu bakterilerin kan dolaşımına diş eti dokusundan girebileceğini ve kalp, akciğer gibi organları etkileyebileceğini gösterir.

Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir?

Diş eti iltihabını önlemek için, ağız hijyenine dikkat etmek gerekir. Günde en az iki kere dişleri fırçalamak, günlük olarak diş ipi kullanmak ve düzenli diş muayeneleri yaptırmak gibi alışkanlıklar diş eti iltihabını önlemeye ve tersine çevirmeye yardımcı olabilir. Diş eti iltihabını önlemek için bazı öneriler ise aşağıda listelenmiştir:

  • Günde en az iki kez, sabahları ve yatmadan önce dişlerinizi fırçalamak önemlidir.
  • Günde en az bir kez diş ipi kullanılması tavsiye edilir.
  • Diş eti iltihabı önleyici bir ağız çalkama suyu kullanılması çürüklerin önlenmesinde etkilidir.
  • Diş temizliği için diş hekimini en az yılda 1 kere ziyaret etmeniz önerilir.
  • Yıllık diş röntgeni, gözle yapılan diş muayenesinde görülemeyen hastalıkları belirlemeye ve diş sağlığındaki değişiklikleri izlemeye yardımcı olabilir.
  • Diş fırçasının 3 ayda bir değiştirilmesi önerilir çünkü eskimiş diş fırçaları, plakları temizlemede yeterince etkin değildir.

Diş eti iltihabı tuzlu su ile de doğal şekilde tedavi edilebilmektedir fakat bazı durumlarda tuz ağızdaki yaralara zarar verebileceğinden bu konuda mutlaka hekime danışılmalıdır. Bu şekilde diş hekimlerinin önerileri doğrultusunda belirlenen tedavi planının uygulanması ile hastalık en geç birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşecektir. Dişlerde daha yoğun hasarı olan kişiler de implant nasıl yapılır konusunda bilgi almak için Modern Klinik diş hekimlerine başvurabilirsiniz.Eğer siz de diş eti iltihabı sorunu yaşıyor ve diş eti iltihabına ne iyi gelir diye merak ediyorsanız ağız bakımınızı düzenli olarak yapmayı ihmal etmemeli ve tedavi amacıyla bir diş hekimine başvurmalısınız. Tedavi sonrasında sağlığınıza kavuşmanızın ardından ağız bakımınızı tam olarak yapmaya özen göstererek yeniden diş eti iltihabına yakalanma riskinizi en aza indirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu