Diş, bebeklik döneminde başlayan ve ömür boyu bizimle devam eden bir süreçtir. Diş bozuklukları, doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilecek problemlerdendir. Diş sağlığı açısından oldukça önemli olan diş bozuklukları tedavi edilebilir hastalıklardandır. Oluşan bu hastalığın tedavisinde farklı alternatifler uygulanabilir. Aynı zamanda diş şekil bozukluğu olarak da bilinmektedir.

dis-bozukluklari.jpg

Diş bozukluklarına bağlı olarak zamanla ağız ve çene bozuklukları da meydana gelebilmektedir. Bu nedenle tedavi sürecini en erken sürede başlatmak gerekir. Tedavi edilmeyen diş bozuklukları ağrı, rahatsızlık hissi, görüntü bozukluğu başta olmak üzere yemede güçlük gibi daha ciddi sorunlara yol açar.

Diş bozuklukları, sık görülen hastalıklardandır. Aynı zamanda ortodonti olarak adlandırılan şekil bozukluğu tedavi edilebilir mi? En çok merak edilen sorular arasındadır. Elbette diş bozuklukları tedavi edilebilir. Diş hastalıkları arasında uzun süre gerektiren bu tedaviye erken başlamak hastalığın ilerlemeden kontrol altına alınabilmesi açısından oldukça önemlidir.

Diş Bozuklukları Neden Olur?

Diş yapısında oluşan bozulmalar, diş bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Diş bozukluklarının oluşmasının altında çeşitler nedenler vardır. Ortodontik bozukluk olarak da bilinen bu hastalığın oluşmasında 3 ana neden vardır.

Bunlar, doğuştan yani genetik bozukluklar, diş çıkmadan önce kapılan enfeksiyonlar ve çeşitli ağız travmalarıdır. Ayrıca zamanla ortaya çıkan diş hastalıkları, yetersiz beslenme ve ek hijyen eksikliği de diş bozukluklarına neden olmaktadır.

Diş Şekil Bozukluğu Nasıl Bir Görüntü Oluşturur?

Diş şekli bozukluğunda dişler çok farklı şekiller alabilmektedir. En sık görülen çarpışık diş vakasıdır. Bu durumda dişler birbirinin üzerine gelerek rahatsız edici bir durum ortaya çıkarır. Ayrıca dişlerde tam kapanma olmaması da diş bozukluklarındandır. Bu durumda dişler birbirine tam kenetlenemez.

Diş bozuklukları zamanla ağız ve çene bozukluklarına da neden olur. Çene yapısında yamukluk, ağız duruşunda eşitsizlik, diş bozukluğundan oluşmaktadır. Yine genetik nedenlerden ya da doğuştan dişler şekilsiz ve düzensiz olarak çıkabilmektedir.

Dişlerin olması gerektiğinden farklı boyutta görünmesi, dizilişinde farklılık görünmesi de diş şekil bozukluklarındandır. Dişlerde oluşan şekil bozuklarına bağlı olarak ağız içinde genel bir düzensiz görüntü oluşmaktadır.

Ağız Sağlığı ve Diş Bozuklukları İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Ağız sağlığı, konuşma, yemek yeme vb. birçok günlük aktivitemiz için dikkat edilmesi gereken bir alandır. Bu yüzden ağız sağlığı ve yaşanan en ufak bir diş bozukluğunda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Ağız sağlığı ve diş bozuklukları için iki ayrı alan doktoruna gidilebilir.

Ağız ve çene cerrahisi, ileri derece diş bozukluklarında cerrahi müdahale için gidilmesi gereken hekimdir. Düzenli muayene ve ilk kontrol için diş hekimine başvurulmalıdır. Ayrıca ortodonti bölümü olarak da tercih edilebilmektedir.

Diş Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?

Diş bozuklukları ister doğuştan ya da genetik olsun ister sonradan meydana gelsin mutlaka tedavi görülmesi gereken bir hastalıktır. İlerlemesi halinde daha ciddi sorunlara yol açan bu bozukluk durumunun tedavisinde kullanılan çeşitli yöntem ve araçlar bulunmaktadır.

Bunları şöyle sıralayabiliriz;

  • Diş telleri yani metal braketler
  • Kapaklı diş telleri
  • Porselen tel yani beyaz diş telleri
  • Şeffaf diş plakları
  • İçten takılan teller yani lingual ortodonti
  • Damaklık yani apareyler
  • Sabit aygıtlar
  • Ağız dışı takılan aygıtlar
  • Geçici vidalar

Diş Şekil Bozukluğu Tedavi Edilir mi?

Diş şekil bozukluğu tedavi edilebilir süreçlerdendir. Tedavi süreci hastanın diş yapısına, yaşanan bozukluk durumuna ve yaşına göre değişebilmektedir. Çocuklarda bu tedavi daha başarılı olurken yetişkin grubunda tekrarlama gibi durumlar söz konusu olabilir.

Hastalığın tedavisinde hastanın bu özellikleri göz önünde bulunarak doğru tedavi yöntemi seçilmektedir. Tedavi süresi ise yine hastalığın düzeyine ve iyileşme sürecine göre değişebilir. Genellikle 6 ay ile 1 yıl arası uygulanan tedaviler ile diş şekil bozuklukları düzeltilebilmektedir.

Dişlerde ve Ağızda Oluşan Şekil Bozuklukları Tedavisi Nedir?

Diş şekil bozukluğu tedavisi, ağız ve dişlerin yapısını düzelterek sağlıklı bir diş görünümü sağlar. Dişlerde şekil bozukluğu tedavi edilebilir mi hastaların en çok merak ettiği sorulardandır.

Tedavi edilebilir bir durum olan şekil bozukluğu tedavisi için alternatif yöntemler vardır. Bunlardan en çok bilinen ve tercih edileni ise diş teli yöntemidir. Hem diş yapısını hem de çene yapısını düzenleyen bu tedavi yöntemi hastanın istek ve dişlerin durumuna göre farklı teller ile uygulanabilmektedir.

Diş şekil bozukluğu tedavisinde ilk olarak hekim muayenesi çok önemlidir. Ardından doğru tedavi yöntemine karar verilmesiyle birlikte uzun süre uygulanması gereken süreç başlamaktadır.

Sağlıklı Dişler İçin Diş Bozukluğuna Nasıl Bir Önlem Alınmalıdır?

Sağlıklı diş görünümü için dişlerde oluşan yada doğuştan var olan şekil bozuklukları mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi dışında mevcut sağlıklı diş görünümünü korumak için ağız hijyenine çok dikkat edilmesi gerekir. Diş bozukluğuna alınabilecek başlıca önlem hijyendir. Özellikle küçük yaştaki çocuklara diş temizliği alışkanlığı verilmelidir.

Yetersiz beslenmede dişlerde şekilsizliklere, dişlerin gücünü kaybetmesine neden olmaktadır. Bu nedenle alınabilecek bir diğer önlem doğru ve yeterli beslenme, kalsiyum ve vitamin takviyesidir. Çocukların diş yapısının sağlıklı bir şekilde oluşmasında vücudun kalsiyum ve vitamin açısından zengin olması gerekmektedir.

Bir başka dikkat edilmesi gereken husus, dişlerin zarar görmesine neden olabilecek davranışlardan uzak durulmalıdır. Örneğin diş ile ceviz, fındık gibi sert kabuklu yiyecekleri kırmaya çalışmak dişlerin hasar görmesine neden olur. Yine diş kuvvetinden yaralanarak bir şeyleri açmaya çalışmak dişe büyük hasar vererek diş bozukluğuna sebebiyet verir.

Dişlerde Görülen Şekil Bozukluğu İçin Ne Zaman Muayene Olunmalı?

Diş hekimi muayenesi, aslında düzenli olarak yapılması gerekir. Muayene olmak için herhangi bir rahatsızlık yaşanmasını beklemek yerine diş sağlığını korumak amacıyla belirli rutinler ile yapılmalıdır. Özellikle çocukların diş çıkarma ve diş yenileme dönemlerinde mutlaka hekim kontrolüne dikkat edilmelidir. İlerleyen dönemlerde ya da yetişkinlerde zamanla meydana gelen diş bozuklukları sık görülen hastalıklardandır.

Bazen bu durum dikkat çekici olmasa da ilk fark edilmesi durumunda diş hekiminin görmesi gereklidir.

Dişlerde görülen şekil bozukluğu aslında uzun bir sürenin sonucudur. Bu süreç ağrı, rahatsızlık hissi, çene ve ağız şeklinde bozulmalara neden olabilmektedir. Bu yüzden sorunun tüm dişlerde görülmesi değil tek bir dişte görülmesi de muayene için gerekli bir sebeptir.

Diş Bozukluğu Genetik midir?

Diş bozuklukları bazı kişilerde doğuştan ve genetik olarak ortaya çıkabilmektedir. Diş yapısının aile bireylerine benzer olması genetiklik olarak adlandırılır. Aynı şekilde yaşanan diş hastalıkları ve diş şekil bozuklukları yine genetik olarak görülebilmektedir. Ancak zamanla yaşanan hastalıklar, bakım eksikliği, beslenme yetersizliği, ağıza alınan darbeler, dişi zorlamak gibi durumlar, genetiklik dışında olan sebeplerdir.

Diş Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş bozukluğu kimi hastalar için rahatsız edici bir durum olurken kimi hastalar tarafından pek önemsenmemektedir. Ancak diş bozukluğu mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü diş bozuklukları zamanla tedavi edilmezse daha büyük sorunlara neden olmaktadır.

Konuşma bozukluklarına kadar ilerleyebilen bu durum çene yapısına da ciddi zararlar verebilmektedir. Yüzde simetri bozukluğu bunun başlıca örneklerindendir. Diş bozukluğu tedavi edilmezse ortodontik olarak da biline daha büyük müdahale gerektiren sorunlara neden olarak kişinin günlük yaşamını olumsuz olarak etkiler.

Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu