Diş beyazlatma, günümüzde estetik kaygılarla en çok tercih edilen işlemlerden biridir. Diş beyazlatma tozu, diş beyazlatma jeli, diş beyazlatma bandı ve diş beyazlatma kalemi gibi diş beyazlatma yöntemleri sayesinde evde kolaylıkla uygulanabilir. Evde diş beyazlatma yöntemleri arasında en popüler olanlardan biri de karbonatla diş beyazlatmadır. Ancak, diş beyazlatma zararlı mı sorusu akıllara gelebilir. Doğru yöntem ve ürünlerle uygulandığında diş beyazlatma güvenli bir işlemdir.
Doğal diş beyazlatma yöntemleri arasında karbonatla diş beyazlatma ve diş beyazlatma-evde doğal tarifler popülerdir. Ancak, bu yöntemlerin etkisi sınırlı olabilir ve uzun süreli kullanımda diş minesine zarar verebilir.
Diş beyazlatma, bireyin dişlerinin rengini daha açık tona ulaştırmak için beyazlatmak üzere kullanılan yöntemlere verilen genel isimdir. İnsanların dişleri çeşitli nedenlerle lekelenebilir veya rengi değişebilir. Ancak beyazlığını yitiren dişleri tekrar daha parlak ve beyaz yapmanın birkaç güvenli yolu mevcuttur. Diş beyazlatma, dişleri bütünüyle parlak beyaz yapamaz, ancak mevcut rengi birkaç ton açabilir. Diş beyazlatma prosedürleri sadece bir diş hekimi veya diş terapisti gibi denetime tabi bir diş uzmanı tarafından, yine bir diş hekiminin reçetesiyle gerçekleştirilmelidir. Her ne kadar bazı güzellik salonları diş beyazlatma hizmeti sunsa dahi, işlemi uygulayacak bir diş hekimi yoksa bu bireyin ağız sağlığını riske atmak anlamına gelir. Bireyler yine evde kendilerine uygulamak için diş beyazlatma setleri alabilirler, ancak bunlar da risk taşırlar. Diş beyazlatma yöntemlerinin bazı yan etkileri olsa da, çoğu geleneksel diş beyazlatma tedavisi , talimatların takip edildiği ve bir tıp uzmanı tarafından gerçekleştirildiği sürece güvenlidir. Diş beyazlatma için kullanılan yöntemlerin arasında bulunan evde beyazlatma yönteminde bireyin birkaç kez diş cerrahına uğraması gerekecektir. Diş hekimi bireyin dişlerinin şeklinin bir kopyasını çıkararak bir ağız koruyucu yapacaktır. Bunun ardından bu koruyucu ile birlikte kullanılacak renk açıcı bir jeli bireye verecek, ve nasıl kullanılması gerektiğine dair talimatları açıklayacaktır. Bu jel iki ila dört hafta boyunca belirli aralıklarla kullanılır. Dişçinin yanında gerçekleştirilen bir başka beyazlatma türü ise power bleaching adı verilen ve dişin rengini bir kaç ton açabilen bir yöntemdir. Bu yöntemde dişler beyazlatıcı ile kaplanır ve bu beyazlatıcı bir ışık ya da lazer demeti ile aktif hale getirilir.
Sağlıklı ve beyaz dişler, ağız hijyeninin sağlandığını gösterirken aynı zamandam estetik açıdan sunduğu olumlu etki ile kişinin daha özgüvenli hissetmesine yardımcı olur. Ağız ve diş sağlığının korunması için dişlerin düzenli olarak fırçalanması oldukça önemlidir. Düzenli diş temizliği aynı zamanda dişlerin sararmasını önleyerek beyaz bir gülüşe sahip olmanızı destekler. Dişler, pek çok farklı nedenden dolayı doğal rengini kaybedip koyulaşabilir. Daha beyaz dişlere sahip olmak için diş hekiminin tavsiyesi ile diş beyazlatma yöntemleri uygulanabilir. Dişlerinize evde doğal yolla diş beyazlatma yöntemleri uygulayabilir, hem oluşabilecek koyu renk görünümlerini azaltabilir hem de klinik ortamda uygulanan diş beyazlatma yöntemlerinin etkinliğini artırabilirsiniz. Evde diş beyazlatma yöntemleri hakkında daha detaylı bilgiler ile "Diş beyazlatma evde nasıl yapılır?" ve "Ev tipi diş beyazlatma nedir?" sorularının cevaplarını sizler için derledik.
Evde bulabileceğiniz malzemeleri kullanarak rengi koyulaşan dişlerinize belirli aralıklarla bakım yapabilirsiniz. Evde en etkili diş beyazlatma yöntemi dişlerinizi günde iki kez beyazlatma etkisine sahip bir diş macunu ile fırçalamaktır. Böylece hem ağız içinde kalan besin artıklarının temizlenerek zararlı bakterilerin üremesini engelleyebilir hem de tütün, çay, kahve gibi bileşenlerin diş yüzeyine yapışarak sararmasını önleyebilirsiniz. Buna ek olarak dişlerinizi herhangi bir kimyasala maruz bırakmadan tamamen doğal yöntemler uygulayarak parlak ve beyaz görünmesini sağlayabilirsiniz. Basit bir şekilde uygulayabileceğiniz evde diş beyazlatma yöntemleri şunlardır:
Doğal diş beyazlatma dendiğinde ilk akla gelenlerden biri tuzdur. Tuz ile dişlerinizin beyaz görünmesini sağlayabilir, aynı zamanda dişlerinizdeki zararlı bakterilerin yok edilmesine de yardımcı olabilirsiniz.
Diş yüzeyindeki lekelenmelerin giderilmesinde kullanılan yöntemlerden biri de karbonat, tuz ve elma sirkesi ile hazırlanan karışım ile dişlerin fırçalanmasıdır.
Karbonat ve limon, en çok uygulanan evde diş beyazlatma yöntemi olarak kabul edilir. Ancak limonun asidik etkisinden dolayı diş yüzeyinde çiziklere neden olabilir, diş etleri zarar görebilir.
Bu tip diş beyazlatma yöntemi, ofis ortamında 1 saat içerisinde gerçekleştirilmektedir. Power Bleaching; beyazlatıcı jel ve ışıktan oluşmaktadır. Bunun ile birlikte kısa zamanda dişin rengini üç- dört ton açabilir, oldukça hızlı ve güvenilirdir, oldukça etkili beyazlatma sistemi olarak karşımıza çıkar. Diş Beyazlatmak için Modern Klinik uzman kadrosundan faydalanarak hizmet alabilirsiniz. Bilgi almak için iletişime geçebilirsiniz.
Dış görünüş hiç şüphesiz insanlarla kurulan yüz yüze iletişimde çok önemli bir yere sahiptir. Bakımlı dişlere sahip olmak karşımızdaki kişiler üzerinde olumlu bir izlenim bırakılmasını sağlar. Sararmış ve bakımsız dişlere sahip yalnızca özel hayatta değil profesyonel hayatta da olumsuz etki bırakılmasına neden olabilir. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için rutin diş bakımının ve diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması çok önemlidir. Bunun dışında evde kendi başınıza uygulayacağınız bazı yöntemler de bulunmaktadır. Mine ve dentin yapısından dolayı normale oranla daha koyu renklere sahip olan dişlerin ve farklı nedenlere bağlı olarak dişlerin üzerinde meydana gelen lekelenmelerin giderilmesi için Bleaching yani Diş Beyazlatma sürecinden yararlanılır.
Diş beyazlatma işlemi ile dişlerin 9-10 tona kadar zararsız bir şekilde beyazlatılması sağlanabilmektedir. Diş beyazlatma prosedüründe profesyonel kullanıma yönelik materyaller kullanılmakta olup diş hekimi muayenesinden sonra kişi özelinde hazırlanan ilaçlar uygulanarak gerçekleştirilir.
Dişler üzerinde biriken gıda artıklarının yanı sıra sigara, çay, kahve kullanımına ve fırçalama alışkanlığına bağlı olarak ortaya çıkan lekelenmeler diş hekimi muayenehanesinde yapılacak olan diş taşı, plak temizliği ve cilalama işlemi ile giderilebilmektedir.
Bleaching işlemi Home bleaching ve office bleaching olarak ikiye ayrılmaktadır. Home bleaching diş hekiminin yönlendirmesi ve talimatları ile kişinin kendi kendisine evde uygulayabileceği bir yöntem olma özelliğine sahiptir. Hastanın ağzından alınan ölçü ile kişiye özel bir beyazlatma plağı uygulanmakta ve hasta her gün belirli süreler boyunca içine beyazlatıcı jel sürdüğü plağı dişlerine takmaktadır. Home bleaching dişlerin mevcut durumuna ve elde edilmek istenilen beyazlığa göre ortalama 7-10 gün uygulanır. Office bleaching yöntemi dişlerde hızlı bir beyazlama istenildiği durumlarda en etkili çözümdür. Diş hekimi tarafından muayenehane ortamında uygulanan bu prosedürde diş etleri izole edildikten sonra üzerine ilaç sürülür ve ilacın etkinliğinin artırılması için üzerine mavi ışık uygulaması yapılır. Tekrarlayan seanslar sonrasında istenilen beyazlığa erişildiğinde işleme son verilir. Bazı durumlarda ofis tipi diş beyazlatma, ev tipi diş beyazlatma yöntemi ile sürdürülerek pekiştirilir.
Diş beyazlatma işlemi dişlerin içsel ya da dışsal kaynaklı sebeplerle renklenmesine bağlı olan durumlarda kullanılmaktadır. Dişlerin patolojik ya da yaş durumuna bağlı renklenmenin ortadan kaldırılmasında ve hasta olan kişi tarafından istenmeyen diş rengi mevcudiyetinde, beyazlatma işlemi yapılmaktadır İlk olarak, ilgili dişlerin klinik ve radyografik kontrolü gerçekleştirilmektedir.
Diş beyazlatma yöntemleri yapılan teknik ve uygulama bölümlerine göre değişiklik gösterir. Bu beyazlatma işlemlerini şu şekilde sıralayabiliriz;