Sağlıklı ve beyaz dişler, insanlar arasında estetik açıdan oldukça büyük önem taşıyan bir unsurdur. Daha beyaz dişlere sahip olmak için uygulanan diş beyazlatma işlemleri, son yıllarda diş hekimleri tarafından sıklıkla uygulanan tedavilerdir. Diş beyazlatma; dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli, organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir. Diş beyazlatma, diş estetiğini artıran popüler bir kozmetik uygulamadır. Bu prosedür, diş minesindeki lekeleri gidermek için kullanılan bir dizi yöntemle yapılır. Genellikle hidrojen peroksit veya karbamid peroksit içeren jeller veya diş macunları kullanılarak gerçekleştirilen bu işlem, diş yüzeyindeki renk değişimlerini azaltarak daha beyaz bir gülümseme elde etmeyi amaçlar.
Dişlerin görünümü, kişisel bakımına özen gösteren kişiler için önemlidir. Dişlerdeki şekil ve renk bozuklukları psikolojik rahatsızlıklara dahi neden olabilir. Bitkisel yöntemler kullanılarak ev ortamında uygulanabilen doğal diş beyazlatma yöntemlerinin yanı sıra diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesi sayesinde pek çok renk, şekil ve konum bozuklukları kolaylıkla çözümlenebilir. Evde yapılan karbonatla diş beyazlatma gibi birtakım uygulamalar, beyazlatıcı diş macunları ve diş beyazlatma kalemi gibi ürünlerin kullanımı gibi yöntemlerin yanı sıra diş hekimleri tarafından uygulanan bazı medikal diş beyazlatma tedavileri de bulunur.
Beyazlatmadan sonra renk zaman içinde kaybolur. Bu zaman zarfında hasta olan kişinin renkli içecekler tüketmesi ve sigara kullanım durumuna göre değişmektedir. 6 ay ile 1 yıl aralığında bir süre gerekmektedir. Beyazlatma işlemi, bu süre zarflarında seanslar ile destek görürse diş beyazlatma kalıcı olabilmektedir
Diş beyazlatma işleminin sonuçları kişinin diş özelliklerine bağlıdır. Fakat profesyonel diş beyazlatma sırasında kullanılan kimyasalların miktarı ve seans sayısı değiştirilebilir. Amaç her diş için mümkün olan en beyaz dişlere ulaşmaktır. Fakat bu noktada dişlere ve sağlığa zarar verilmemesi hedeflenir. Aynı zamanda kişinin yaşam tarzı da beyazlatma etkilerinin kalıcılığını kısa vadede etkileyebilir. Fakat maksimum etkiyi almak evde beyazlatma işlemleri ile mümkün olmayabilir. Diş hekimleri tarafından verilen hizmet ile kişiye uygun bir plan çizilerek maksimum beyazlık sağlanabilir. Nadir durumlarda kişinin dişlerine beyazlatıcı maddeler nüfuz edemediği için sonuç alınmayabilir.
Dişlerinin renginden memnun olmayan kişilerin diş beyazlatma işlemine uygunluğu için bir diş hekimiyle görüşmesi önemlidir. Aksi durumda istenmeyen yan etkiler meydana gelebilir.
Beyazlatma işlemleri dişlerde çok fazla olmasa da hassasiyet oluşmasına yol açabilir. Bu hassaslaşma havaya, yoğun sıcak veya soğuk yiyecek ve içeceklerden dolayı da olabilmektedir. Bu durum olağan ve olması beklenen bir yan etki olarak görülebilir. Diş hassasiyeti genel olarak 1-2 gün içinde etkisini kaybeder. Beklenmedik bir etki görüldüğü zaman diş hekimine gidilmelidir. Uzman kontrolü altında gerçekleştirilen beyazlatma işlemi dişlere zarar vermez.
Diş beyazlatma işlemi doğru uygulandığında güvenli kabul edilebilir. Profesyonel bir diş hekimi tarafından uygulandığında ve tavsiyelere uyulduğunda güvenli kabul edilen bir prosedürdür. İşlemler sonrası en sık rastlanan durum hassasiyettir. Beyazlatma hassasiyeti bir veya iki günden fazla sürmez, ancak bazı durumlarda bir aya kadar devam edebilir. Fakat diş beyazlatma ile yaygın olarak bildirilen riskler, artan diş hassasiyeti ve hafif diş eti tahrişini içerir. Bu yan etkilerin derecesi, peroksit ağartıcı bileşenin konsantrasyonu, tedavi süresi ve kullanılan ürünün ağartıcı olmayan bileşimi ile doğrudan ilişkilidir. Diş hassasiyeti genellikle tedavi sırasında ortaya çıkar ve birkaç gün sürebilir; diş eti tahrişi tedaviden sonraki bir gün içinde başlar ve birkaç gün sürebilir.
Kişiden kişiye değişen faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte, dişlerdeki beyazlık 3 ay ile 3-4 yıl arasında devam ediyor. Çay, kahve ve sigara kullanımı fazla olan bireylerde, kazanılmış olan beyazlığın ömrü daha kısa olmakla birlikte, diğer bireylerde beyazlığın ömrü çok daha uzun olabiliyor. Dişlerin tekrar eski renklerine dönmeden 6 ayda bir düzenli kontroller sağlanarak gerektiği takdirde beyazlatma işleminin 6 ayda veya yılda bir tekrarlanması, beyazlığın daha uzun ömürlü olmasını sağlamakta ve ikinci beyazlatmanın süresinin kısalması ve ekonomik açıdan da avantajlı olmaktadır.
Diş beyazlatmak için diş hekimleri tarafından profesyonel çözümler sunulsa da ciddi olmayan lekeleri insanlar kendileri beyazlatmak isteyebilir. Beyazlatma sonuçları, beyazlatmadan yaklaşık iki hafta sonrasına kadar tam olarak görülmez.
Beyazlatma ürünleri, beyazlatıcı diş macunu ve gargara şeklinde bulunur. Beyazlatıcı ürünler içeriklerinde karbamid ya da hidrojen peroksit bulundurabilir. Fakat bu maddeler profesyonel beyazlatıcı uygulamalarda olduğu kadar yoğun değildir. Aynı zamanda dişe verilen zararı minimuma indirmeyi amaçlayarak florür maddesi de içeriğe eklenebilir.
Evde beyazlatma kitleri, jel ya da macun şeklinde bulunabilirler. Bu ürünler profesyonel olanlardan daha az miktarda kimyasal içerirler. Bu nedenle daha fazla uygulama ile beyazlık elde edilebilir. Fakat bu ürünler diş hekimi uygulamaları kadar uzun süreli etkili değildir.
Diş hekimleri tarafından uygulanan kimyasallarda karbamid ve hidrojen peroksit yüksek miktarda bulunur. Profesyonel bir diş hekimi tarafından uygulanan bu kimyasallar hızlı ve daha uzun süre kalıcı etki için kullanılır. Profesyonel diş beyazlatma işlemi lekelerin miktarına göre birkaç seans gerektirebilir. Profesyonel diş beyazlatma, dişlerin 20 ile 30 dakika boyunca güçlü bir hidrojen peroksit solüsyonu ile durulanmasını içerir.
Diş hekimleri tarafından sunulan en önemli estetik ve kozmetik tedavilerden biri olan diş beyazlatma işleminin maliyeti diğer diş estetiği tedavilerine göre daha düşük oluyor. Aynı zamanda hızlı bir şekilde uygulanarak kısa süre içerisinde sonuç elde edilebiliyor. Diş beyazlatma işlemi fiyatları uygulanacak olan yönteme ve cihazlara göre farklılık gösterebiliyor. Birçok kritere göre belirlenen diş beyazlatma fiyatları söz konusu olduğunda; uygulama seanslarının sıklığı, diş beyazlatma yöntemlerinin kombine uygulanıp uygulanmadığı gibi faktörler incelenerek Modern Klinik merkezimizde hasta özelinde bir tedavi planı ve bütçe oluşturuluyor.
Dişleri beyazlatma işlemi 18 yaşın üzerinde olan bütün yetişkin kişiler için uygulanabilmektedir.