Diş aşınması birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Bu yazımızda sizlere diş aşınması hakkında bilmeniz gerekenler ile ilgili bir yazı hazırladık.  

Dengeli beslenme yalnızca vücudun sağlığı için değil, bununla birlikte ağız sağlığında da önemli bir etkiye sahiptir. Dil, dişler ve diş etleri yenilen ve içilen şeylerden etkilenebilmektedir.  

Ağız sağlığını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için, hangi içeceklerin ve yiyeceklerin zararlı olabileceğini ve hangilerinin tercih edilmesi gerektiğinin öğrenilmesi gerekmektedir. Şekerin diş üstündeki etkileri iyi bilinmektedir. Şeker diş kaybına sebep olabilecek diş çürümelerine katkıda bulunmaktadır. Buna ek olarak, asitli besinler ve içeceklerin de diş üstündeki etkisi oldukça yıkıcıdır.  

Diş Aşınması Nasıl Oluşmaktadır?  

Asitli olan bir şey içildiğinde ya da yenildiğinde, dişlerdeki mine kısa bir süre içerisinde yumuşaklaşmaktadır. Bu süre içerisinde, mineral içeriğinin bir bölümünü kaybetmektedir.  

Tükürük ağızdaki bu asitliği yavaş bir şekilde önlemektedir ve doğal dengesine geri getirmektedir. Bununla beraber, bu asit atağı oldukça sık meydana gelirse, ağzın kendini yenileme şansı kalmamaktadır.  

Diş minesi zayıfladığında, tahribata karşı daha hassaslaşmaktadır ve kolayca yok olmaya başlamaktadır. Zamanla diş yüzeyi kaybedilmeye başlanır. Bu durum diş aşınması olarak adlandırılmaktadır.  

Diş Aşınması Nasıl Önlenir?  

Diş minesinin aşınmasının azaltılması için yapabilecek bazı şeyler vardır. Bu maddeler şu şekildedir;  

  • Yalnızca yemek zamanlarında asitli ve gazlı içecekler ve yiyecekler yerine, karbonat içeren içecekler tüketilmelidir Bu, dişlerdeki asit atağı sayısını azaltmaktadır.
  • İçecek ağızda bekletmeden veya ağız etrafında çalkalanmadan (şişirmeden)  hızlı bir şekilde içilmelidir. İçeceklerin boğaza hızlıca gitmesine yardımcı olabilmek ve dişlerle uzun süre temas etmesinden kaçınmak amacı ile bir pipet kullanılmalıdır. Mesela kola gibi şekerli içecekler (tüketilmesi her ne kadar önerilmese de) içileceği zaman pipet kullanılarak doğrudan yutmak ve dişlerde çalkalanmadan içmek oldukça önem taşımaktadır.
  • Asidin giderilmesine yardımcı olacağı için yemekler süt ya da peynir ile bitirilmelidir.
  • Yemek yedikten sonra şekersiz bir sakız çiğneyebilirsiniz. Bu, yemek sonrasında ağızda meydana gelen asitlerin yok edilmesi için daha fazla tükürük üretilmesine yardımcı olmaktadır. Eğer eklem sorunlarınız olduğundan şüphe ediyorsanız ve olmadığına emin değilseniz, hekime danışılmadan düzenli sakız tüketilmemelidir.
  • Asitli bir şey içtikten ya da yedikten sonra dişlerin fırçalanması için en az bir saat beklenmelidir. Bu, dişlerdeki mineral içeriklerinin tekrar üretilmesine zaman vermektedir.
  • Florürlü diş macunu ile dişler gündüz ve gece en az bir kez fırçalanmalıdır. Orta veya yumuşak kıllara sahip olan küçük başlı diş fırçası kullanılmalıdır.
  • Üç yaşına kadar çocukların, florür düzeyi en az 1000 ppm olan bir diş macunu kullanmaları gerekmektedir. Üç yaş ve üzeri olan yetişkinler ortalama olarak 1500 ppm florür içeren diş macunu kullanmalıdır.
  • Fırçalama sonrası macun tükürülmelidir. Su ile çalkalanmamalıdır. Böylece florür dişlerde daha uzun süre kalmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu