Amalgam dolgu nedir? Alternatif dolgular var mıdır? Amalgam dolgu zararlı mıdır? Bu ve benzeri sorular dolgu yaptıracakların akıllarında yer eden sorulardır. Amalgam olarak da bilinen, gümüş olarak da adlandırılan dolgular; cıvanın diğer metallerle birleşimini temsil eder. Demir hariç hemen hemen tüm metaller cıva ile birleşerek amalgam oluşturabilir. Oldukça dayanıklı bir dolgu malzemesinin oluşmasını sağlar. Yaklaşık 150 yıldır geliştirilen ve kullanılan amalgam dolgular birçok dişin ağızda korunmasını ve muhafaza edilmesini sağlamıştır.

Dolgu gerektiren diş çürüğünüz mü var? Diş hekiminiz onu kapatmak ve boşluğu doldurmak için amalgam dolgu kullanabilir. Cıva içeren amalgam dolgular hakkında söylentiler duymuş olabilirsiniz ve bunları içinizde bulundurmanın güvenli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Sorularınızın yanıtı makalemizde.

amalgam-dolgu-nedir.jpg

Amalgam Güvenli Midir?

Amalgam dolgu nedir? Sorusunun cevabından sonra bir diğer önemli soru da Amalgam güvenli midir? Sorusudur. Gelin birlikte cevaplayalım.
Amalgam dolgunun içindeki cıva herhangi bir zehir içermez ve diğer metalik maddelerle birleştiğinde kimyasal yapısı değişerek zararsız bir hal alır. Tüm bilimsel çalışmalar sonucunda cıvanın zararsız olduğu tespit edilmiştir.

Geçmişte amalgamda kullanılan temel cıva hakkında bazı endişeler vardı (bundan biraz sonra bahsedeceğiz), ama artık endişelenmenize gerek yok. 2017 itibariyle FDA, amalgam dolguların yetişkinler ve altı yaş ve üstü çocuklar için güvenli olduğunu ilan etti. Bugün milyonlarca insanın ağzında amalgam dolgu var ve amalgam çalışmalarının kapsamlı araştırma ve incelemesinden sonra FDA, kullanımlarını kısıtlamak için hiçbir neden olmadığına karar verdi.

Amalgam Dolgu Neden Kullanılır?

Amalgam dolgu nedir? Amalgam dolgu neden kullanılır? Amalgam dolgu; zararsız olmasının yanı sıra uzun süre kullanılabilmesi ve ucuz olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Araştırmalar her yıl bir milyardan fazla amalgam dolgu yapıldığını ortaya koymuştur.

Porselen, altın ve beyaz dolgular pahalıdır ve çok daha fazla zaman ve dikkat gerektirir. Bu dolgu malzemelerine kıyasla amalgam dolgular çok kısa sürede ve kolaylıkla yerleştirilebilir. Amalgam dolgu kullanıldığı sürece altın dışındaki maddeler kullanılamaz.

Amalgam dolgular; cıva alerjisi olan kişilerde bu durumun oluşma şansı %1'den az olduğundan tek başına kullanılmamalıdır. Amalgam dolgular maddi zorluklardan kaçınmak ve diş aşınması ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekmedikçe çıkarılmamalıdır.

Amalgam Dolgu Yaptırmanın Ardından Dikkat Edilecek Hususlar

  • İşlemin yapılacağı bölge en az 1 saat kullanılmamalıdır.
  • İşlemden sonraki ilk 24 saat içinde sert yiyecekler yemek kesinlikle yasaktır.
  • Müdahaleden 24 saat sonra hasta üzerinde polisaj işlemini gerçekleştirmek için ikinci bir seans kurulmalı, bu şekilde kullanım sonrasında söz konusu bölgenin anatomik ve fonksiyonel kullanımı değerlendirilecek ve bir restorasyon uygulanıp uygulanmayacağına karar verilecektir.
  • İşlemden sonra kısa süreliğine soğuğa ve sıcağa karşı hassasiyet oluşabilir; ama zamanla geçer.

Amalgam Dolgularımı Söktürebilir Miyim?

Amalgam dolgu nedir? Bu soruyu iyice anladıktan sonra sanırım Amalgam dolgularımı söktürebilir miyim? Sorusuna da cevap verebiliriz.
Amalgam dolguların çıkarılması kesinlikle gerekli olmadıkça yarardan çok zarar getirir. Amalgam dolguları yalnızca aşınmış, kırılmış veya dolgunun altında boşluklar varsa çıkarmalı veya değiştirmelisiniz. İyi amalgam dolguların çıkarılması, dişin sağlıklı kısımlarının gereksiz yere kaybolmasına neden olur ve dolguyu yerinde bırakmaktan daha fazla cıva yayabilir. Amalgam dolgularınız hakkında endişeleriniz varsa, diş hekiminizle mevcut seçenekleri tartışabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu