Ağız yarası, dudak bölgesinde, ağız ve yanakların iç kısımlarında, dil alt kısımları ve dil kenarlarında, dişlerde, yoğunlukla görülebilen günlük hayatı zorlayan bir problemdir. Acı veren ve ağız içinde meydana gelen bu yaralar mukozal hasarlardır. Ağız içerisinde oluşan bu yaralar kimi zaman kendiliğinden geçebilecek düzeyde çıkabileceği gibi kimi zaman iltihaplı bir duruma dönüşebilmektedir. Ağız yaralarının tedavi yöntemlerini belirlemek için en iyi seçenek, diş hekimlerine başvurmaktır. Modern Klinik’te deneyimli diş hekimi kadromuz ile ağız yarası problemlerinize profesyonel tedavi uygulamaktayız.

agiz-yarasi-nedir.jpg

Ağız Yarası Neden Olur?

Ağız yarası ağız içinde oluşan yaraları ifade eder. Bu yaralar, ağız bakımının yetersiz olması, aşırı sıcak veya tuzlu yiyeceklerin tüketilmesi, diş etleri çekilmesi veya dişlerin düzgün olmayan bir şekilde fırçalanması sonucu oluşabilir.

Ağız yaraları aynı zamanda bağışıklık sisteminde oluşabilecek bir problem sonucu veya mineral eksikliği nedeni ile de ortaya çıkabilir. Ağız içinde meydana gelen bu yaralar ağızda ağrı ve rahatsızlık oluşturabilir. Ağız yaralarının nedenleri arasında en sık görülenler şunlardır:

  • Stres vücutta birçok fizyolojik değişikliğe sebep olabilir ve ağız yaralarına yol açar.
  • Uzun süre sigara kullanmak ağız içinde yara meydana gelme olasılığını arttırır.
  • Genetik nedenler ve geçirilen hastalıklar ağız yaralarını ortaya çıkartabilir.
  • Vitamin eksikliği özellikle B12 vitamini demir ve folik asit eksikliği ağız yaralarının meydana gelmesinde önemli rol oynar.
  • Diş eti hastalıkları, diş etlerinin iltihaplanmasına neden olur, ağız bakımı yetersizliği, bağışıklık sisteminin bozukluğu ve ilaç kullanımları yaraları bazen tetikler.
  • Tüketilen besinler sert oluşu, alkollü ve asitli içeceklerin kullanımı, aşırı sıcak ve soğuk içecekler ağız yarasına neden olmaktadır.

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

Ağız yaraları genellikle doğal yöntemler ile tedavi edilebilir. Doğal yöntemler ile tedavi edilemeyen durumlarda antibiyotiklerden yararlanılabilir. Uygulanan doğal tedaviler içerisinde ilk olarak karbonat bulunmaktadır.

  • Karbonat: Ağız yarası olan hastalar için bir çay kaşığı karbonatı az bir su ile karıştırarak gargara yapmak sıklıkla tercih edilmektedir. Yaraları iyileştirme etkisi olan karbonat, antibakteriyel bir özelliğe sahiptir ve iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Tuzlu Su: Tuzun yaraları iyileştirme özelliği bulunmaktadır. Bir çay bardağı suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz ekleyip gargara yapmak bakteri oluşumunu engeller, ağız ve diş bakımına katkı sağlar. Dezenfekte etmesinin yanında ağız içi yaralardan ve şişlikten kurtulabilirsiniz.
  • Aloe Vera: Aleo vera bir bitkidir. Bu özel bitki jele dönüştürülerek aft ve ağız yaralarının üzerine sürülerek ağrı ve acıyı azaltmayı sağlar. Bu bitkinin suyu da bu sorunlara iyi gelmektedir. Bunun dışında dudakta çıkan uçuklar için kullanılmaktadır.
  • Ada çayı ve papatya çayı: Papatya ve ada çayının kaynatılması ve sonrasında içilip ağızda bir süre bekletilmesi ağız içi yaraları hafifletir. Ağız içindeki enfeksiyonları ortadan kaldırdığı bilinen bu bitki çayları, günde bir veya iki defa içilebilir.
  • Elma Sirkesi: Ağız içindeki yaralar için elma sirkesi kullanımı dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Az miktarda elma sirkesi ile az miktarda suyu karıştırıp kulak çubuğu ile ağız içindeki yara olan bölgeye hafifçe uygulamanız gerekmektedir. Böylece ağızdaki yaralardan kurtulabilirsiniz.

Ağız Yarası Belirtileri Nelerdir?

Ağız yarası belirtileri, boğaza yakın olan yaralarda boğazda ağrı, yara bölgesinde şiddetli ağrı ve şişlik, acı nedeni ile iştahta azalma, diş fırçalamakta zorlanma, kızarıklık ve ateş olarak sıralanabilir. Yaralar ortaya çıkmadan önce yaranın ortaya çıkacağı bölgede yanma ve karıncalanma olur. Yemek yerken, konuşurken, nefes alırken acıma hissi yaraların ortaya çıkma sebebi olarak görülür.

Ağız Yarası Çeşitleri?

Ağız yaraları değişik şekillerde ortaya çıktığı için çeşitleri bulunmaktadır.

  • Aft: Dudaklarda değil ağız içinde bulunan yaralardır. Üzeri beyaz ve etrafı kırmızıdır. Oldukça ağrılı bir ağız yarasıdır. Sık sık çıkan aft bağışıklık sisteminde bozukluk oluşturabilir. Gribal enfeksiyonların etkisi bazen aft olarak karşımıza çıkar. Bu dönemlerde ağızda aft görmeniz mümkündür.
  • Lökoplaki: Dilde veya ağız mukozasında görülür. Uzun süreli sigara kullanımı lököplakiye neden olmaktadır. Beyaz, üstü düz veya pütürlü olabilen lezyonlardır.
  • Pamukçuk: En çok protez diş kullananlarda görülmektedir. Bebeklerde ve yaşlılarda çıkabilmektedir. Candida albicans adı verilen mantar tarafından oluşan bir lezyondur.
  • Uçuk: Genellikle dudak çevresinde görülür. İçi sıvı dolu kabarcık şeklindedir. Herpes simplex virüsü tarafından oluşturulan lezyonlardır. Gribal enfeksiyonlar sonucu ve vücudun bağışıklık sistemi zayıfladığında ortaya çıkar.
  • Eritroplaki: Lökoplakide oluşan yaranın kırmızı hali eritroplakidir.

Ağız Yarası Tedavi Yöntemleri

Ağız yarası tedavi yöntemlerini belirleyen en önemli husus yaranın nedenidir. Yeme içme bozukluğundan oluşan gün içerisinden kendiliğinden çıkan yaralar için tedaviye gerek duyulmaz. Bakteri ve virüslerin neden olduğu yaralar ise ilaç kullanımı gerektirebilir. İlaç tedavisi ağız yaraları için kısa sürede sonuç vermektedir.  

Doğal tedavi yöntemleri de oldukça tercih edilir. Ağız yarasına iyi gelen kremlerde bulunmaktadır. Bu kremler ağrıların hafiflemesi ve kızarıkların iyileşmesine fayda sağlar. Ağız kanseri gibi ciddi rahatsızlıklar sebebi ile ortaya çıkan ağız yaraları biyopsi gerektirebilir. Burada önemli olan ağız yarasının sebebine göre tedavi yöntemini belirlemek olacaktır. Bunun için diş hekimlerine danışmanız gerekmektedir.

Ağız Yarası Bir Hastalığın Habercisi Olabilir Mi?

Ağız yaraları genellikle basit nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Günlük hayatta değişen yeme alışkanlıklarımız ağız yarasına sebep olabilmektedir. Çoğu zaman kendiliğinden iyileşen yaralar için endişe etmemek gerekir ancak sürekli tekrarlayan ve farklı bir görüntü ortaya çıkartan yaraların altında farklı sebepler olabilmektedir. Ağız yaraları bazen reaktif artrit, crohn, behçet ve üveit gibi hastalıklar ile bağlantılı oluşabilmektedir. 

Ağız Yarası Olmaması İçin Ne Yapılmalıdır?

Ağız yaraları için en önemli faktör ağız bakımıdır. Dişlerin doğru fırçalanması ve düzenle diş kontrolleri yapılması ağız yaralarının önüne geçer. Dişlerde oluşan iltihap ve çürüklerin önüne geçip tedavilerinin tamamlanması da oldukça önemli bir etmendir. Kişisel bakıma özen göstermek, başka kişilerin ağız bakımı ile ilgili eşyalarını kullanmamaya dikkat etmek ağız yaralarının çıkmasını engelleyecektir. Bunun dışında ağız yarası çıkması sonucunda çok fazla endişe etmeden doğal tedavi yöntemleri ile iyileşmeyi sağlayabilirsiniz.

Ağız Yarası Tanısı Nasıl Konur?

Ağız yaraları genellikle tüm hastalar için aynı gözlemlenir. Bu sebeple tanı konulmasında bir zorluk söz konusu değildir. Belirlenen semptomlar ağız yaralarını açıkça ortaya çıkartır. Ancak bunun dışında uzun süren ve ciddi rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan ağız yaraları için mutlaka diş hekimine danışmak gerekir. Modern Kliniğimizde bulunan diş hekimlerimiz sizlere gerekli tüm tedavileri uygulamaktadır. Sağlıklı bir görünüme kavuşmak için site içerisinde yer alan online randevu bölümünden hemen randevunuzu oluşturabilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu