Abutment, kaybedilen dişlerin yerine yerleştirilen geçici veya kalıcı tedavi yöntemlerinden biridir. Bu implantlar, protez dişin yerine geçen yapay kökler olarak adlandırılır. Dişe uygulanacak implantın, başarılı olarak yerleştirilmesi için implantın üzerine yerleştirilen bir bileşene ihtiyaç duyulur, ihtiyaç duyulan bu bileşene ise abutment adı verilir.

abutment-nedir-ne-ise-yarar.jpg

Abutment Nedir ?

Abutment, dişlere uygulanan implantın üzerine yerleştirilen ve implant ve protez arasındaki uyumu ve bağlantıyı sağlayan bir bileşendir. Abutmentler genel olarak titanyum ve seramik olan malzemelerden yapılmıştır. Aynı zamanda implantın üst tarafına vidalanarak sabitlenirler. Abutment dişe uygulanan implantın üzerine yerleştirildikten sonra protez dişin doğru bir şekilde yerine oturmasını ve estetik açıdan da güzel bir görüntü yakalanmasını sağlar.

Abutment Ne İşe Yarar ?

Abutment, implantın üzerine vidalanarak implant ve diş arasındaki köprü görevini görmektedir. Protez diş abutment üzerine yerleştirilerek, kurulan bağlantı sayesinde stabil bir şekilde yerine oturur. Aynı zamanda diş etlerinin sağlıklı bir şekilde iyileşmesine ve abutment etrafında uygun bir biçimde şekillenmesine yardımcı olarak estetik açıdan da güzel ve sağlıklı bir görünüm oluşturur.

Abutment, protez dişe uygulanan ısırma ile oluşan kuvvetleri implant üzerine aktarır. Bu sayede yemek yerken yada yenilen yemeği çiğnerken, doğru bir dağılım sağlar ve implantın sağlamlığı artar.

Son olarak abutment protez, dişi implantla uyumlu bir hâle getirir. Doğal dişler gibi benzer bir görüntü sağlar. Estetik açıdan da doğal dişlerden ayırt edilemez. Diş rengi ve şekli ise abutment üzerinde özel olarak şekillendirilir böylelikle doğal ve eşsiz bir gülümseme elde edilir.

Abutment Çeşitleri

Abutmentler aşındırılarak diş formu verilmiş, üzerine kaplama diş formu verilmiş olan üzerine kaplama diş yapılan implantın üst yapı parçalarıdır. Dental implant tedavisinde kullanılan abutmentler, implantın üzerine yerleştirilen bağlantı parçalarıdır. Standart abutmentler ise kişiye özel abutment ve multi abutment farklı özelliklere sahip olan abutment çeşitleridir. Aynı zamanda tüm bu abutmentler, farklı kullanım alanlarına sahiptir.

Standart Abutmentler

Standart olan abutmentler, genel olarak hazır ve stokta bulunan implant tedavilerinde yaygın bir şekilde kullanılan abutment çeşitleridir. Üretimi seri bir biçimde gerçekleşen ve implant çaplarına uygun olacak şekilde farklı boyutlarda bulunabilirler. Genel olarak daha az masraflı bir tedavi seçeneğidir. Hızlı bir şekilde temin edilebilir.

Fakat her hasta ağız sağlığı ve farklı anatomik özelliklere sahip olduğu için standart abutmentler, kişinin ağız yapısına uygun olmayabilir. Bu sebeple estetik sorunlar ortaya çıkabilir.

Custom Abutmentler

Custom abutmentler, uygulama yapılacak olan hastanın ağız yapısına ve implant pozisyonuna özel olarak oluşturulup, tasarlanan ve üretilen abutmentlerdir. Custom abutmentler daha sağlıklı ve iyi bir sonuç elde edebilmek ve uygulama yapılacak hastanın özgün anatomik ihtiyaçlarına yanıt vermek amacı ile kullanılır.

Custom abutment, genel olarak daha pahalı ve üretim süreci uzun abutmentlerdir. Fakat estetik ve fonksiyonel açıdan kişilere özel çözüm bulurlar. Uzman bir diş hekimi, hastanın ilk kontrolünü yaptıktan ve ağız yapısını değerlendirdikten sonra kişiye özel abutment tasarımı ve üretimi için planlama yapılır.

Multi Abutmentler

Bu abutmentler, hem standart hemde kişiye özel abutmentlerin avantajlarını birleştiren bir tedavi çeşididir. Özellikle implantların eksik pozisyonda olduğu durumlarda kullanılır. Multi abutmentler implantın farklı açılarına uyum sağlamak için tasarlanmış bu sebeple de çok yönlü olarak bilinir. Bu abutmentler daha ekonomik bir seçenek olurken aynı zamanda estetik sonuçları iyileştirip güzelleştirebilir.

Kısacası hangi abutment çeşidinin kullanılacağı, hastanın kişisel ihtiyaçları göz önünde bulundurularak planlanır. Başvuracağınız diş hekimi uygulanacak olan implant tedavinizin ihtiyaçlarını değerlendirerek en uygun abutment çeşidini seçecektir. Standart olan abutmentler genel olarak daha ekonomik bir seçenek sunarken custom abutmentler ve multi abutmentler özel durumlar için daha güzel ve doğru sonuçlar elde edilir.

Üretildiği Malzemeye Göre İmplant Abutment Çeşitleri

İmplant abutmentler, genel olarak titanyum yada zirkonyum gibi malzemelerden üretilir. Bu iki malzeme arasında belirli fark ve kullanım farklılıkları bulunmaktadır.

Titanyum Abutmentler

Bu abutmentler, birçok implant sistemi ile uyumlu ve yaygın olarak kullanılır. Titanyum, uyumlu bir malzeme olduğu için vücut tarafından oldukça sağlıklı ve iyi bir biçimde tolere edilir. Böyle bir durumda implantın çene kemiğine oldukça kuvvetli bir şekilde entegre olmasına yardımcı olur.

Bu çeşit abutmentler oldukça dayanıklı ve oldukça uzun ömürlüdür.Aynı zamanda, titanyum abutmentler diğer abutmentlere oranla oldukça uygun fiyatlıdır.

Zirkonyum Abutmentler

Zirkonyum abutmentler, estetik kaygılar taşıyan hastalar için oldukça sık tercih edilen abutment çeşitleri arasında yer almaktadır. Diş rengi ve dokusuyla oldukça uyumlu bir abutmenttir. Buda oldukça doğal bir görüntü sağlar. Metal olan abutmentlere göre daha estetik ve doğal duran bu abutmentler, diş etleriyle de daha iyi uyum sağlar.

Bu abutmentlerde kullanılan zirkonyum, alerji riskini azaltabilir bunun sebebi ise metal herhangi bir madde içermemesi olarak gösterilmektedir. Fakat bu abutmentler, oldukça kırılgan bir yapıya sahiptir. Arka dişlerde kullanılmaları daha nadir olarak görülür. Zirkonyum abutmentler, genel olarak seramik restorasyonlarla bir araya getirilir. Diş hekiminiz, abutment seçimi sırasında size önderlik edecek ve doğru tercihlerde bulunmanıza yardımcı olacaktır.

Abutment Nasıl Takılır ?

Diş implantı takma süreci, birkaç farklı aşamadan ve bölümden oluşmaktadır. Bu işlem eksik dişin yerine yerleştirilen titanyum vidaların, çene kemiği ile kaynaşmasını ve bu vidalar üzerine protez dişlerin yerleştirilmesini içermektedir. Abutment diş implantının nasıl takıldığına dair belli başlı adımlar ise aşağıda yer almaktadır ;

İlk Muayene ve Planlama

Diş hekiminiz ağız ve çene yapınızı değerlendirerek, röntgen ve tomografi çekimlerinizi yaptırır. Bu görüntüler eşliğinde implant yerleştirme işlemi gerçekleştirilir.

İmplant Yerleştirme

İşlem öncesinde öncelikli olarak hastaya lokal anestezi uygulanır. Bazı durumlarda ise genel anestezi uygulaması yapılabilir. İşlemi yapacak olan diş hekimi, çene kemiğinde küçük bir delik açılır. Bu deliğe titanyum implantı yerleştirilir. Bu implantın yerleştirilmesi 1 yada 2 saati bulabilir.

Yapılan işlem sonrasında diş eti üzerine dikişler atılır, implantın iyileşmesi beklenir.

İyileşme Süresi

İmplantın çene kemiği ile kaynaması sürecine iyileşme süreci denir. Bu sürede implantın stabil ve sağlam hale gelmesi için oldukça önemlidir. Bu süreç ise 3 ila 6 ayı bulabilmektedir.

Abutment Yerleştirme

İyileşme sürecinin tamamlanmasından sonra yapılan implantın üzerine abutment adı verilen bir parça yerleştirilir. Bu işlem implantın üzerine protez dişin sabitlenmesi sağlanır.

Protez Dişin Yerleştirilmesi

Tedavinizi yapacak olan diş hekiminiz, ağzınızın kalıbını alarak protez dişin hazırlanabilmesi sağlanır. Hazırlanan kron, doğal dişlerinize uyumlu olacak şekilde tasarlanır. Uygulanacak abutment üzerine kalıcı protez diş yerleştirildikten sonra birkaç hafta kadar sürebilecek bir tedaviye başlanır. Son olarak protez diş yerleştirildikten sonra diş hekimi tarafından kontrolleri yapılır ve işlem tamamlanır.

Modern Klinik olarak diş implantı tedavisi süreçleri konusunda uzmanlaşmış ve profesyonel hekim kadromuz ile sizlere hizmet vermektedir. Yapmayı düşündüğünüz diş implantı tedavisi hakkında detaylı bilgiye ulaşabilmek için bizlerle iletişime geçebilir, yüksek kalitede uygun fiyatlı hizmetlerden yararlanabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular
İletişim Formu